The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

503 valid RCPT command must precede DATA

Discussion in 'General Discussion' started by ntwaddel, Dec 1, 2004.

  1. ntwaddel

    ntwaddel Well-Known Member

    Joined:
    Nov 3, 2003
    Messages:
    173
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Templeton, CA
    I updated cpanel last night now i am getting this error when users try to send mail. I checked and NOTHING is being written to maillog now. Does anyone have any tips to try?
     
  2. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Im getting the same thing. Comes back as soon as i try to send mail.

    Any ideas on this? Antirelayd is running, and /etc/relayshosts* is NOT being written to.

    Running latest edge.
     
  3. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I tried downgrading to latest release build and same problem still occurs, any clues ?
     
  4. ntwaddel

    ntwaddel Well-Known Member

    Joined:
    Nov 3, 2003
    Messages:
    173
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Templeton, CA
    is there anything in your /var/log/maillog ?
     
  5. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Nope, but checking exim_mainlog, i found the following

    Code:
    2004-12-15 14:00:17 H=xxx.xxx.xxx.xxx.swfla.rr.com (fizz) [xxx.xxx.xxx.xxx] 
    F=<support@mydomain.com> rejected RCPT <sweeney@hisdomain.net>: 
    xxx.xxx.xxx.xxx.swfla.rr.com (fizz) [xxx.xxx.xxx.xxx] is currently not permitted to relay 
    through this server. Perhaps you have not logged into the pop/imap server in the last 30 
    minutes or do not have SMTP Authentication turned on in your email client.
     
  6. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    looks like logrotate is screwed up, all current data for maillog is being written to maillog.2
     
  7. Aric1

    Aric1 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 15, 2003
    Messages:
    324
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Typically, this error appears only if you aren't authenticating and thus Exim falls back on POP before SMTP authentication.

    if you haven't checked your e-mail via POP3 and logged in successfully first before trying to send mail, you will see that error.

    Of course, there could be other issues, but that's the most likely and the one you should check first.
     
  8. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Obiously one of the first things I checked. I run several servers, and I have clients with that problem all the time, but this is happening to everyone on the server, not just me (the admin). relayhosts is not being written to, and antirelayd is also running.
     
  9. fizz

    fizz Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2002
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    /scripts/fixrelayd fixed for me as of now, it now inserts the IP of person checking mail into relayhosts file.
     
  10. ryno267

    ryno267 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2004
    Messages:
    212
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Chandler, AZ
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I just got a client complaining of this error too:

    503 valid RCPT command must precede DATA

    I ran the /scripts/fixrelayd script

    Hopefully that will fix this issue...


    anything else that could be done to help?
     
  11. ntwaddel

    ntwaddel Well-Known Member

    Joined:
    Nov 3, 2003
    Messages:
    173
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Templeton, CA
    have you tried restarting syslogd and antirelayd?
     
  12. lelahosting

    lelahosting Member

    Joined:
    Aug 17, 2004
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I am having this problem on one of my servers now as well. i have tried everything listed above.

    any other ideas?

    thanks!
     
  13. ThunderHostingDotCom

    ThunderHostingDotCom Well-Known Member

    Joined:
    Nov 18, 2002
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    Location:
    All over!
    Just started getting this. I ran the script mentioned above but it did NOT fix the issue. Any other fixes? Thanks.
     
  14. Jeff75

    Jeff75 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    555
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Anybody? Did any of you above ever find a solution to this? I just tried rebooting the entire server and it's still occuring.
     
  15. ryno267

    ryno267 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 3, 2004
    Messages:
    212
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Chandler, AZ
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Running the fixrelayd worked fine for my issues...

    RUN these:

    /scripts/fixrelayd

    /etc/init.d/exim restart



    should work....
     
  16. wolfsnack

    wolfsnack Registered

    Joined:
    Nov 14, 2002
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I found that the exim was set to verify the senders email and usually the sender was trying to send email with their user account instead of an actual email account. This returned as a bad email for exim and was consequently rejected. Solution was to create an email for the user to use for sending emails, a simple forward setup to the user account would send any actual email that came to the sending email account to the user account.

    Works until there is a definative fix. ;)
     
  17. steve248

    steve248 Member

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I just got this error and ran scripts/fixrelayd which foxed the problem for me.
     
  18. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    IF you're run fixrelayd do check /etc/syslog.conf and make sure you don't have a duplicate line in there now as that script tends to do. If you do, remove it and restart syslog.
     
  19. nsusa

    nsusa Well-Known Member

    Joined:
    Jun 30, 2004
    Messages:
    93
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Colorado, USA
    Same thing happened to me tonight, too. Did not find this thread in time and moved the customer to a different server where things were working fine. Strange stuff.

    Chris
     
  20. zye

    zye Well-Known Member

    Joined:
    Dec 6, 2002
    Messages:
    96
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    fixed it also for me

    but it is VERY bad that oviously a nightly cpanel Package / security Package update did do this


    zye
     
Loading...

Share This Page