The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Account Creation Status: failed (Unable to add group)

Discussion in 'General Discussion' started by nohis, Oct 23, 2007.

  1. nohis

    nohis Registered

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hi all,
    after some time the Account Creation stopped working for me. It fails with following error:

    Account Creation Status: failed (Unable to add group name)

    The group was created successfully, but nothing else :(
    /etc/group seems to be correct.

    I can't find any workaround for this error and nothing in logs

    Server is running WHM 11.11.0 cPanel 11.15.0-R17665
    CENTOS Enterprise 4.5 i686 on standard - WHM X v3.1.0

    Has anybody any suggestion?

    Thanks

    Jack
     
  2. n1ck

    n1ck Member

    Joined:
    Oct 3, 2007
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1

    Odd, what's the usernme you are trying to add?
    Also, did you try doing a '/scripts/upcp --force' ?
     
  3. cPanelKenneth

    cPanelKenneth cPanel Development
    Staff Member

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    4,461
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator

    So, you are saying the group was created in /etc/group, but the process still failed?

    is this happening for any account you create, or only this specific account? Is there any extra info in /usr/local/cpanel/logs/error_log?
     
  4. nohis

    nohis Registered

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Iam trying to create account develop.com...
    It doesn't matter what name I will use for account .
    Only one thing, which I found, that Account creation do, is added group develop in /etc/group
    /usr/local/cpanel/logs/error_log is empty
    /scripts/upcp --force doesn't help :-(

    Any more suggestions?

    Thanks for yours replys.
     
    #4 nohis, Oct 25, 2007
    Last edited: Oct 25, 2007
  5. cPanelKenneth

    cPanelKenneth cPanel Development
    Staff Member

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    4,461
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  6. lanmonkey

    lanmonkey Member

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I had the same problem today, I couldnt create new accounts

    I did a /scripts/upcp --force

    then rebooted my server

    then removed the rouge groups from /etc/groups

    then it worked
     
  7. nohis

    nohis Registered

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I didn't restart server yet. Iam waiting for seasonable time to restart.
    Thanks for tip.
     
  8. ToddShipway

    ToddShipway Well-Known Member

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    300
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Houston, TX
    This issue is often caused by stale lock lock files in /etc.

    Remove *.lock from /etc and the problem is usually resolved, rebooting will also remove the lock files as well.
     
  9. madone

    madone Member

    Joined:
    Feb 10, 2003
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1

    I couldnt create new accounts
    tried all the ways and nothing to do..

    I did a /scripts/upcp --force

    then rebooted my server

    then removed the habes group from /etc/group

    nothing to do every time i try to create an account it shows me:


    Create a new Account

    Account Creation Status: failed (Unable to add group habes)
    Unable to add group habes
     
  10. opt2bout

    opt2bout Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    same here

    same problem...recently started since cPanel build 18546. Will try to open a ticket.
     
  11. opt2bout

    opt2bout Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    This worked for me. No *.lock files except for passwd.lock in the individual home dirs. Nothing in /etc

    Nothing in the log. I opened a ticket anyway, 'cause we don't want this happening again if we can find a solution.

    Thanks lanmonkey for your help,

    Kevin
     
  12. lanmonkey

    lanmonkey Member

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Well I cannot create accounts at all now.

    all I get is:

    Its the same as described above:

    -it adds the entry into /etc/group
    -there are no .lock files in the above mentioned directories
    -ran /scripts/upcp --force like 3 times now
    -I am on version "WHM 11.11.0 cPanel 11.16.0-R18546"
    -I have rebooted lots of times
    -ran /scripts/fixevertying (what the hey, everything else I tried doesnt work)

    Anything else I can try, cas like I said I cant create accounts now

    HELP!!!!!!!!!
     
  13. opt2bout

    opt2bout Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Try doing a

    ps aux | grep nscd

    ...and see if that process is running.

    I opened up a ticket with cPanel and that is what they looked for. Although, unfortunately, it wasn't running and restarting the server fixed the problem for me, they assumed the problem was that particular process.

    Otherwise opening up a ticket is your best bet to resolve this.

    Also, don't forget to clean up your group and group-, and I think passwd files.
     
  14. lanmonkey

    lanmonkey Member

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    thanks fo rthe reply.

    yes NSCD is running... how will that service effect this problem? I thought it handled dns cache and the hosts file.

    How do I create a ticket? it want a username and password that I dont have and there no link to create one.

    thanks
     
    #14 lanmonkey, Jan 10, 2008
    Last edited: Jan 10, 2008
  15. opt2bout

    opt2bout Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Kill the nscd process and your problem will go away. Then you may want to remove the RPM package from your server to keep it from running again.

    Tickets: https://tickets.cpanel.net/submit/index.cgi?reqtype=tickets
     
  16. lanmonkey

    lanmonkey Member

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Thanks dude! the problem has gone away.... FANTASTIC!

    Why does the NSCD service stop that from working?
     
  17. opt2bout

    opt2bout Well-Known Member

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    That I'm not sure of. But the fact that it is caching the contents of the passwd, group, and hosts files make in an obvious target...any caching system (be it file, web, etc.) as you may already know can cause problems now and then by getting in the way or holding on to old information.

    But (and I'm just guessing here) it is of little or no use on a cPanel server. It has been removed from all of our RH systems and there haven't been any problems.

    Kevin

    P.S. You may wish to check and make sure that this service is disabled so it won't start back up the next time you restart your server. We just removed the rpm package to avoid any confusion down the line.
     
  18. awk.grep

    awk.grep Member

    Joined:
    Jul 3, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I was able to solve this by removing /etc/ptmp
     
  19. encryption

    encryption Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2005
    Messages:
    72
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6

    was having the same problem today and this fixed it.... cheers for this
     
  20. 2fast

    2fast Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Hi im getting the same problem, But im all very new to ssh so im not sure how to get the PID of nscd..

    this is what i get when i run ps aux | grep nscd

    root 17277 0.0 0.1 3892 688 pts/1 S+ 10:52 0:00 grep nscd

    but ive tried all sets of numbers i must be doing something wrong.

    Any help would be great.
     
    #20 2fast, Mar 8, 2008
    Last edited: Mar 8, 2008
Loading...

Share This Page