Please whitelist cPanel in your adblocker so that you’re able to see our version release promotions, thanks!

The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!

'automake-1.14' is missing on your system.

Discussion in 'EasyApache' started by sehh, Feb 26, 2016.

  1. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    Hello everyone,

    We just got a new cPanel server (WHM 54.0 build 17, Centos 6.7) and I tried to use EasyApache3 to compile the latest versions of apache and php.

    Unfortunately, the process dies with the following error.

    Please help.

    Thank you.


    Code:
        -- Begin step 'Compile mod_sec' --
    Making all in tools
    make[1]: Entering directory `/home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/tools'
    make[1]: Nothing to be done for `all'.
    make[1]: Leaving directory `/home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/tools'
    Making all in apache2
    make[1]: Entering directory `/home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/apache2'
    cd .. && /bin/sh /home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/build/missing automake-1.14 --foreign apache2/Makefile
    /home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/build/missing: line 81: automake-1.14: command not found
    WARNING: 'automake-1.14' is missing on your system.
            You should only need it if you modified 'Makefile.am' or
            'configure.ac' or m4 files included by 'configure.ac'.
            The 'automake' program is part of the GNU Automake package:
            <http://www.gnu.org/software/automake>
            It also requires GNU Autoconf, GNU m4 and Perl in order to run:
            <http://www.gnu.org/software/autoconf>
            <http://www.gnu.org/software/m4/>
            <http://www.perl.org/>
    make[1]: *** [Makefile.in] Error 127
    make[1]: Leaving directory `/home/cpeasyapache/src/modsecurity-apache/apache2'
    make: *** [all-recursive] Error 1
    !! 'make' failed with exit code '512' !!
    
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  2. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    Some more information about the issue. The easyapache profile is the same on all our cPanel servers, and it compiles without problem on all the others. Its set to apache 2.4 and php 5.6.

    There seems to be an automake 1.13.3 installed on the server:
    Code:
    # whereis automake
    automake: /usr/src/automake-1.13.3/automake.in /usr/src/automake-1.13.3/automake /usr/bin/automake /usr/share/man/man1/automake.1 /usr/share/man/man1/automake.1.gz
    
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    I still can't make easyapache work, same error as above.

    I tried a few things, like /scripts/upcp --force, I also deleted the /home/cpeasyapache/ directory, but none of it helped.

    I did find some errors in /usr/local/cpanel/logs/error_log

    Code:
    warn [cpsrvd] The subprocess (whostmgr (whostmgr2)) exited with an error: The subprocess reported error number 25 when it ended. at /usr/local/cpanel/Cpanel/Server/Handlers/SubProcess.pm line 155.
       Cpanel::Server::Handlers::SubProcess::_report_subprocess_errors(Cpanel::Server::Handlers::SubProcess=HASH(0x36e5e00)) called at /usr/local/cpanel/Cpanel/Server/Handlers/SubProcess.pm line 72
       Cpanel::Server::Handlers::SubProcess::handler(Cpanel::Server::Handlers::SubProcess=HASH(0x36e5e00), "subprocess_name", "whostmgr (whostmgr2)", "subprocess_read_handle", IO::Handle=GLOB(0x36dd010), "subprocess_write_handle", IO::Handle=GLOB(0x36dd070), "api_type", "html", ...) called at cpsrvd.pl line 6421
       cpanel::cpsrvd::cpHandler("app", "whostmgr", "json", 0, "document", "./scripts2/globalapachesetup") called at cpsrvd.pl line 5453
       cpanel::cpsrvd::dodoc_whostmgrd() called at cpsrvd.pl line 1645
       cpanel::cpsrvd::dodoc(HASH(0x1802ea0)) called at cpsrvd.pl line 1328
       cpanel::cpsrvd::handle_one_connection() called at cpsrvd.pl line 844
       cpanel::cpsrvd::script() called at cpsrvd.pl line 339
    
    warn [cpsrvd] The subprocess (/usr/local/cpanel/whostmgr/docroot/cgi/easyapache.pl) exited with an error: The subprocess reported error number 1 when it ended. at /usr/local/cpanel/Cpanel/Server/Handlers/SubProcess.pm line 155.
       Cpanel::Server::Handlers::SubProcess::_report_subprocess_errors(Cpanel::Server::Handlers::SubProcess=HASH(0x36e5e00)) called at /usr/local/cpanel/Cpanel/Server/Handlers/SubProcess.pm line 72
       Cpanel::Server::Handlers::SubProcess::handler(Cpanel::Server::Handlers::SubProcess=HASH(0x36e5e00), __CPANEL_HIDDEN__, __CPANEL_HIDDEN__, __CPANEL_HIDDEN__, IO::Handle=GLOB(0x36e34a0), __CPANEL_HIDDEN__, GLOB(0x36e34e8)) called at cpsrvd.pl line 6253
       cpanel::cpsrvd::cgiHandler(__CPANEL_HIDDEN__, __CPANEL_HIDDEN__, __CPANEL_HIDDEN__, __CPANEL_HIDDEN__) called at cpsrvd.pl line 5747
       cpanel::cpsrvd::dodoc_whostmgrd() called at cpsrvd.pl line 1645
       cpanel::cpsrvd::dodoc(HASH(0x1802ea0)) called at cpsrvd.pl line 1328
       cpanel::cpsrvd::handle_one_connection() called at cpsrvd.pl line 844
       cpanel::cpsrvd::script() called at cpsrvd.pl line 339
    
    Any suggestions please?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    44,802
    Likes Received:
    1,895
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello :)

    Please post the output from:

    Code:
    cat /root/after_apache_make_install
    Are you adding any custom entries to this file?

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    First of all, thank you for taking the time to help me, I appreciate it.

    That file does not exist in my root's home dir.

    But I did find it here: /usr/local/cpanel/scripts/after_apache_make_install

    The contents of /usr/local/cpanel/scripts/after_apache_make_install are:

    Code:
    #!/bin/bash
    
    cd ../php-5.3.27
    wget "http://internal.nocdirect.com/easyapache/php-5.3.27-patch" -O ../patch
    patch -p1 < ../patch
    rm -f ../patch
    cd ../
    sed -i 's/install -D -m444/cp -p/g' modsecurity-apache_2.7.1/apache2/Makefile.in
    sed -i 's/install -D -m444/cp -p/g' modsecurity-apache_2.7.1/apache2/Makefile.am
    
    sed -i 's/install -D -m444/cp -p/g' modsecurity-apache/apache2/Makefile.in
    sed -i 's/install -D -m444/cp -p/g' modsecurity-apache/apache2/Makefile.am
    
    
    cd httpd-2.2*
    
    

    erm.. it seems like my datacenter/hosting provider has added some additional custom patches?

    what is interesting, is that other similar servers that I've got with them, all have these custom patches, I just checked. But the other servers compile EasyApache without a problem.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    44,802
    Likes Received:
    1,895
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    You could try reinstalling the "automake" package first:

    Code:
    yum reinstall automake
    Then, if the issue persists, temporarily remove the custom entries in /usr/local/cpanel/scripts/after_apache_make_install and see if EasyApache completes successfully. This will help determine if these entries are the culprit.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. sehh

    sehh Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2006
    Messages:
    579
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Europe
    I left the php patch but I removed the sed lines and easyapache finished without any errors and installed apache/php without a problem.

    Thanks for the help!
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    44,802
    Likes Received:
    1,895
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    I am happy to see the issue is now resolved. Thank you for updating us with the outcome.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Loading...

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice