Please whitelist cPanel in your adblocker so that you’re able to see our version release promotions, thanks!

The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!

SOLVED AutoSSL stuck in pending

Discussion in 'Security' started by uk01, Jun 12, 2018.

Tags:
  1. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    it looks like this issue has returned, we have a domain which doesn't point to us, the client only points www. to us.

    The site has gone down at midnight tonight, not connecting as the certificate has failed - it shows as pending since Jun 8, 2018

    This is going to happen alot as there are also other clients who only have mail. with us or a website on a sub domain but they choose to host their main website on another server.
     
  2. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    you can go to /var/cpanel and rename the autossl_queue_cpanel.sqlite - add .old to the end, then run /usr/local/cpanel/bin/autossl_check_cpstore_queue
     
  3. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    I went to /var/cpanel and rename the autossl_queue_cpanel.sqlite - add .old to the end, then run /usr/local/cpanel/bin/autossl_check_cpstore_queue

    Then ran autossl again, but tit comes back with the message
    This is stupid, it's downtime plus more admin time at 2am! The client will ultimately blame us for downtime.

    AutoSSL last ran on June 13, 2018.
    Expired on June 12, 2018. The certificate will renew via AutoSSL when the parent domain “{main domain}” renews.
     
  4. Jcats

    Jcats Well-Known Member

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    720
    Likes Received:
    123
    Trophy Points:
    168
    Location:
    New Jersey
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    What version are you running, I cannot reproduce it.

    Tested on a server running v70.0.48, it issued the proxy subdomains fine while ignoring the root domain which points else where.

    You might also want to post the autossl logs for the domain in case its not related.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    Same version here, I've now deleted the existing certificates, deleted the pending queue and run autossl again

    2:15:17 AM Checking “domain.com” …
    2:15:17 AM User-excluded domains: 2 (domain.com, mail.domain)
    ERROR TLS Status: Defective
    ERROR Defect: NO_SSL: No SSL certificate is installed.
    AutoSSL will request a new certificate.
    2:15:17 AM The system will attempt to renew the SSL certificate for the website (domain.com: www.domain.com).
    2:15:19 AM The system has completed the AutoSSL check for “user”.

    It's now sitting in the pending queue again and in cpanel it says:

    AutoSSL last ran on June 13, 2018.
    No certificate available. AutoSSL will attempt to secure the domain when the parent domain “domain.com” renews.

    Thanks for your help!
     
  6. Jcats

    Jcats Well-Known Member

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    720
    Likes Received:
    123
    Trophy Points:
    168
    Location:
    New Jersey
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Just as a test, can you log into that cPanel account and INCLUDE both of those excluded domains and then run AutoSSL again and repaste the log.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    I excluded to try and get it to work.

    I was just typing a support email to Cpanel when believe it or not, it just issued a certificate!

    Now I can go to bed at 3am!

    Thank you for helping
     
  8. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    Noooooo, I was looking at the wrong domain, this one is still not working.

    The other domain interestly is another one with just a sub domain.
    I'll try including those again and post logs shortly.
     
  9. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    Log for the AutoSSL run for “user”: Wednesday, June 13, 2018 3:11:58 AM GMT+0100 (cPanel (powered by Comodo))
    3:11:58 AM AutoSSL’s configured provider is “cPanel (powered by Comodo)”.
    Checking websites for “user” …
    3:11:58 AM Checking “domain.com” …
    3:11:58 AM ERROR TLS Status: Defective
    ERROR Defect: NO_SSL: No SSL certificate is installed.
    WARN Local DCV error (domain.com): “domain.com” does not resolve to any IPv4 addresses on the internet.
    WARN Local DCV error (mail.domain.com): “mail.domain.com” does not resolve to any IPv4 addresses on the internet.
    AutoSSL will request a new certificate.
    3:11:58 AM The system will attempt to renew the SSL certificate for the website (domain.com: www.domain.com).
    The provider “cPanel (powered by Comodo)”’s AutoSSL queue already contains a request for a certificate for “user”’s website “domain.com”. The request’s start time is Jun 13, 2018, 1:15:04 AM UTC and its last poll time is Jun 13, 2018, 2:11:02 AM UTC.
    3:11:58 AM The system has completed the AutoSSL check for “hbrooksch”.
     
  10. Jcats

    Jcats Well-Known Member

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    720
    Likes Received:
    123
    Trophy Points:
    168
    Location:
    New Jersey
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Hmm weird, honestly we switched to LetsEncrypt a while back as I saw a lot more issues with cPanel's Comodo:

    Code:
    /scripts/install_lets_encrypt_autossl_provider
    its easy to install, would be curious to see if the same issue occurs, just to see if the underlying issue is with "AutoSSL" or with the provider.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. uk01

    uk01 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    144
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    68
    Thanks, it does seem it was a stuck request. Cpanel reissued the request and it installed straight away.

    Shame noone pays me for middle of the night support because of a stuck request!!

    Really appreciate your help and I'll keep this thread incase I need the lets encrypt you mentioned.

    Cheers
     
  12. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,442
    Likes Received:
    1,961
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello @uk01,

    I moved these posts into their own thread. I'm glad to see the issue is now solved. Note that it appears there were some recent issues on Comodo's side where the AutoSSL certificates remained pending. Comodo has since solved the issue.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. durangod

    durangod Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    78
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Same problem, had left over ssl queue from deleted cpanel account.

    you can go to /var/cpanel and rename the autossl_queue_cpanel.sqlite - add .old to the end,

    changed the file to old_autossl_queue_cpanel.sqlite

    then in whm reran auto ssl on all accounts, queue is now empty... fixed it... :)

    dont forget to go back and delete the file you renamed to old... because the system has already created a new version of the file so you dont need the old one anymore.

    so i wonder if there might be a bug in the cpanel account removal where it does not check or remove the autossl queue... just a thought... ps - it was a cloudflare cert..
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    #13 durangod, Sep 9, 2018
    Last edited: Sep 9, 2018
  14. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,442
    Likes Received:
    1,961
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello @durangod,

    Can you verify if the entire account was removed, or if it was just an individual domain under the account or an individual DNS zone associated with a domain on the account? Also, which cPanel & WHM version is installed on this system, and how much time passed before you manually removed the queue?

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  15. durangod

    durangod Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    78
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi, it was a dns sub domain xxxxx.xxxxx.com that i created and then realized that there was a company online who had the same name so i went to cpanel and deleted the sub domain via the sub domain menu. It was about 2-3 days when i noticed the item in the queue. And cpanel version is 74.0.6 and WHM is save version. i hope that helps...
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  16. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,442
    Likes Received:
    1,961
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello @durangod,

    I believe the implementation of the change referenced in the comments section of the following feature request would help address the issue you reported:

    Auto ssl reset failed request (ie: when verification servers offline)

    The change would expire the pending request after 4 days instead of 8 days. Additionally, I believe you should be able to run the following commands in the future should you need to manually clear the pending request after deleting a subdomain:

    Code:
    /usr/local/cpanel/bin/autossl_check --user=username
    /usr/local/cpanel/bin/autossl_check_cpstore_queue --force
    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Loading...

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice