chkservd gone now which proccess monitor http and other services?

mahinder

Well-Known Member
Jun 12, 2003
69
0
156
matrix
i found chkservd is now completely removed by cpanel, the problem is whenever apache, ftp, exim fails tailwatchd do not restarts it automatically and service remain down.

My Query: Which process now monitors http and other daemons and how to get cpanel check for process and restart them if they are not working?

I have checked all services to be monitored in Service Manager.

I also searched forums but did not find anything :(, sorry if this has been posted before.
 
Last edited:

cPanelDavidG

Technical Product Specialist
Nov 29, 2006
11,212
13
313
Houston, TX
cPanel Access Level
Root Administrator
i found chkservd is now completely removed by cpanel, the problem is whenever apache, ftp, exim fails tailwatchd do not restarts it automatically and service remain down.

My Query: Which process now monitors http and other daemons and how to get cpanel check for process and restart them if they are not working?

I have checked all services to be monitored in Service Manager.

I also searched forums but did not find anything :(, sorry if this has been posted before.
If you are not finding chkservd on your server, you may want to have our technical analysts look into fixing that for you: http://tickets.cpanel.net/submit
 
Last edited:

dorris

Member
Mar 26, 2007
15
0
151
my bad, it seems its not gone, but simply not what it used to be. it is now part of tailwatchd.

my problem though is that http://MYSERVERURL:2086/scripts/servup, always shows
exim (exim-4.69-15.1_cpanel_maildir) failed

this is becoming quite a problem, as its forcing restarts of exim.
if I remove the monitor from it, it seems to work just great, and stops restarting it every 5 minutes.

trying to troubleshoot the issue, David, can you tell me if I am on the right track?
should I log a ticket, or is this a known issue?

my check script is:
[[email protected] ~]# cat /etc/chkserv.d/exim
service[exim]=25,QUIT,220,/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim start,exim,root|mailnull,220 |EHLO localhost|250 |AUTH PLAIN %service_auth_plain%|2|QUIT|2

and when i telnet localhost port 25, and quit, I get :

[[email protected] ~]# telnet localhost 25
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost (127.0.0.1).
Escape character is '^]'.
220-SRVNAME.xx.yyy ESMTP Exim 4.69 #1 Thu, 07 May 2009 10:47:41 +0200
220-We do not authorize the use of this system to transport unsolicited,
220 and/or bulk e-mail.
quit
221 sRVNAME.xx.yy closing connection
Connection closed by foreign host.
__________________________________________
 
Last edited:

cPanelDavidG

Technical Product Specialist
Nov 29, 2006
11,212
13
313
Houston, TX
cPanel Access Level
Root Administrator
my bad, it seems its not gone, but simply not what it used to be. it is now part of tailwatchd.

my problem though is that http://MYSERVERURL:2086/scripts/servup, always shows
exim (exim-4.69-15.1_cpanel_maildir) failed

this is becoming quite a problem, as its forcing restarts of exim.
if I remove the monitor from it, it seems to work just great, and stops restarting it every 5 minutes.

trying to troubleshoot the issue, David, can you tell me if I am on the right track?
should I log a ticket, or is this a known issue?

my check script is:
[[email protected] ~]# cat /etc/chkserv.d/exim
service[exim]=25,QUIT,220,/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim stop;/etc/rc.d/init.d/exim start,exim,root|mailnull,220 |EHLO localhost|250 |AUTH PLAIN %service_auth_plain%|2|QUIT|2

and when i telnet localhost port 25, and quit, I get :

[[email protected] ~]# telnet localhost 25
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost (127.0.0.1).
Escape character is '^]'.
220-SRVNAME.xx.yyy ESMTP Exim 4.69 #1 Thu, 07 May 2009 10:47:41 +0200
220-We do not authorize the use of this system to transport unsolicited,
220 and/or bulk e-mail.
quit
221 sRVNAME.xx.yy closing connection
Connection closed by foreign host.
__________________________________________
Hmm, that's identical to the chkserv.d script for exim on my test server. You may want to have our technical analysts take a look at things, figure out what is causing Exim to not run how chkserv.d anticipates it to be running.
 

lehels

Well-Known Member
Jul 10, 2006
91
0
156
I have the same issue,
I can also observe that the problem, because of exim keeps reported failed by checksrvd, is about the authentification:

...exim [TCP Transaction Log:
<< 220-hostname ESMTP Exim 4.69 #1 Thu, 17 Sep 2009 20:40:03 +0300
<<
>> EHLO localhost
<< 250-hostname Hello localhost [127.0.0.1]
<<
>> AUTH PLAIN /CHARS/
<< 535 Incorrect authentication data
exim: ** [535 Incorrect authentication data != 2]
[check command:+][tcp connect:-]Restarting exim....

Ok, the issue i may think is about an incorrect owner|group on some file, the question is which file is it.

Thanks,
Lehel