ClamAV fails to start on CloudLinux 6 after updating to 100.0.8 solution

Metro2

Well-Known Member
May 24, 2006
554
90
178
USA
cPanel Access Level
Root Administrator
Case number CPANEL-39912

I'm posting this in hopes that it will help anyone who encounters this issue and possibly avoid some open tickets for cPanel support.

When my servers updated to cPanel 100.0.8 last night, on one of the servers clamd & clamav went down and after trying all of the usual methods (including some from cPanel support articles) I still could not get the services running again. I received these alerts every 5 minutes for hours:

Code:
Service Check Raw Output     (XID 6jq96b) The “clamd” service is down.

The subprocess “/usr/local/cpanel/scripts/restartsrv_clamd” reported error number 255 when it ended.

Startup Log     /usr/local/cpanel/3rdparty/bin/clamd: error while loading shared libraries: libjson-c.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
Code:
Notification     The service “clamav” appears to be down.
Service Check Method     The system’s command to check or to restart this service failed.
I submitted a ticket to cPanel support and thankfully the Technical Analyst assigned to it was able to provide a workaround for the missing library bug and he published this article - https://support.cpanel.net/hc/en-us...-to-missing-library-after-updating-to-100-0-8

ClamAV and clamd started running again after he ran this workaround command:
Code:
yum install json-c -y
Phew! :)

I guess this could be marked as solved although technically it is still a bug / case in progress.
 

Metro2

Well-Known Member
May 24, 2006
554
90
178
USA
cPanel Access Level
Root Administrator
You're welcome. And wow - already fixed in 100.0.9 just released tonight! That was quick work, thank you cPanel.
 
  • Like
Reactions: cPRex