Aarson Adam

Registered
May 24, 2018
2
0
1
Mozambique
cPanel Access Level
Root Administrator
I am having problems with ClamAv in the cPanel , I have been for some time receiving messages from the WHM monitor with the following message:

Code:
Notification :    The service “clamd” appears to be down.

Service Check Raw Output:
May 24 15:01:27 dominio.com systemd[1]: Starting clamd antivirus daemon...
May 24 15:01:54 dominio.com systemd[1]: clamd.service: control process exited, code=exited status=1
May 24 15:01:54 dominio.com systemd[1]: Failed to start clamd antivirus daemon.
May 24 15:01:54 dominio.com systemd[1]: Unit clamd.service entered failed state.
May 24 15:01:54 dominio.com systemd[1]: clamd.service failed.
I logged into the server and realized that is failing to start. I tried uninstalling and installing again did not solve the problem.
The problems is same as : The service “clamd” appears to be down.
Does anyone have a solution?
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,910
2,216
463
Hello,

Could you let us know of any output to /var/log/exim_mainlog when attempting to restart ClamAV?

Thank you.
 

Aarson Adam

Registered
May 24, 2018
2
0
1
Mozambique
cPanel Access Level
Root Administrator
Hello,

Could you let us know of any output to /var/log/exim_mainlog when attempting to restart ClamAV?

Thank you.
Hi @cPanelMichael , thanks for the attention.
I believe it was update bug.
Fortunately I've been able to solve it, the solution was to uninstall the program, delete the residual data in /usr/local/cpanel/3rdparty/share/clamav/, reinstall, and restart the server.
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,910
2,216
463
Hello @Aarson Adam,

I've not seen additional reports of this issue, but feel free to let us know if you encounter this problem again in the future or on another system.

Thank you.