The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

cPanel API servicestatus shows pop service as not running since update to 11.46.1

Discussion in 'cPanel Developers' started by niceuser, Dec 16, 2014.

  1. niceuser

    niceuser Registered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Dear cPanel,

    We are monitoring our cPanel servers with a script that checks the status of important services. One of those services is pop. However, since the update to 11.46.1, the result for the pop service says running = 0. When I log in to WHM though, it says the pop service is running just fine.

    Also, when I go to the Service Manager in WHM, for the IMAP Server service it says 'Dovecot POP3 Server' and for the POP Server it says 'Courier POP3 Server'. Which services should I check (via the API) if I want to make sure both POP and IMAP are running for our selected mailserver (which is Dovecot)?

    Thanks in advance,

    Stuart
     
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,854
    Likes Received:
    676
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    You should see the following in "Service Manager" if you are using Dovecot:

    IMAP/POP3 Server
    Dovecot IMAP/POP3 Server


    What method are you using to verify if POP3 is running?

    Thank you.
     
  3. niceuser

    niceuser Registered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi Michael,

    Thank you for your reply. I am using the API method servicestatus (https://documentation.cpanel.net/display/SDK/WHM+API+1+-+servicestatus). Part of the reply is:

    Code:
        class stdClass#30 (6) {
          public $monitored => int(1)
          public $installed => int(1)
          public $name => string(3) "pop"
          public $running => int(0)
          public $display_name => string(11) "POP3 Server"
          public $enabled => int(1)
        }
    If I understand correctly, this means the pop server is not running (running = 0). However, if I log into WHM and check Service Status, the pop service does not show any problems. I have attached a screenshot.

    service_status.png

    Also, as to my other point, when I view the Service Manager, I see the following email related services:

    - IMAP Server: Dovecot POP3 Server
    - POP3 Server: Courier POP3 Server

    Again a screenshot:

    service_manager.png

    Is it not possible to check both the imap and pop3 services for dovecot separately?
     
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,854
    Likes Received:
    676
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Could you open a support ticket using the link in my signature so we can take a closer look? You can post the ticket number here so we can update this thread with the outcome.

    Thank you.
     
  5. niceuser

    niceuser Registered

    Joined:
    Dec 16, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Request Id 5854893
     
  6. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,854
    Likes Received:
    676
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    To update, the analyst on the support ticket advised creating a symbolic link from /scripts/restartsrv_pop to /scripts/restartsrv_imap in order to address this particular issue.

    Thank you.
     
Loading...

Share This Page