The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

DNSONLY Configuration

Discussion in 'Bind / DNS / Nameserver Issues' started by dsm, Nov 4, 2014.

  1. dsm

    dsm Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello everyone,

    I am trying to set up two dedicated servers and two VPS.
    But I am some difficulties.

    How do I do this setting:
    ns1.domain.com (VPS 1) (Master)
    ns2.domain.com (VPS 2) (Slave)
    - server01.domain.com (Dedicated 1)
    - server02.domain.com (Dedicated 2)

    Another question is how to configure the Server configuration>Basic cPanel & WHM Setup
    How to get the Nameservers part on each server?
     
  2. dsm

    dsm Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I could understand the logic for the cluster configuration but I am having trouble with my domain registrar. When having to enter the DNS and IPs, my registrar returns a message: Query refused.

    I performed the following steps:
    After configuring the cluster, I added in the server hosting the primary domain and then I create two zones dns for this domain:
    ns1 - pointing VPS1
    ns2 - pointing VPS2

    I made the correct settings? What could be happening?

    Thank you
     
  3. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,678
    Likes Received:
    648
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    Are you installing cPanel DNS-Only on any of these servers or are these all cPanel servers hosting their own websites? The following document will explain how to best configure your cluster:

    Guide to DNS Cluster Configurations

    Who is your domain registrar?

    Thank you.
     
  4. dsm

    dsm Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello Michael,

    Firstly, thanks for your answer.

    My two dedicated servers are with cPanel installed. The two VPS are installed with DNS Only.
    If I configure the ns1 and ns2 on dedicated server without cPanel DNS-Only, I can configure in my registrar. But when I set the ns1 IP for my VPS with DNS-Only, my registrar not accept.

    Is possible my VPS be the Master DNS?

    My registrar is registro.br (Brazil)
     
  5. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,678
    Likes Received:
    648
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I suggest checking with your domain registrar to verify what the requirements for setting up a name server are. It's possible the requirements for the .br tld are different than a normal .com tld.

    Thank you.
     
  6. dsm

    dsm Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Michael, I checked my registrar and is ok.

    But I have a question now:
    In my registrar should I enter the IP of the VPS (with DNS-Only) or the IP of server where the main domain is hosted?
     
  7. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,678
    Likes Received:
    648
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  8. dsm

    dsm Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I can not understand why my DNS server does not respond by the VPS.
    I've done all possible settings, and when I ping my domain, IP appears dedicated server and not the VPS (which is configured as a dns server)
     
  9. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,678
    Likes Received:
    648
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    It's supposed to resolve to the IP address of the hosting server if that's where the account is configured. The IP addresses associated with the name servers won't match up to the IP address assigned to the account. Have you reviewed a website such as IntoDNS to make sure the DNS is configured correctly?

    Thank you.
     
Loading...

Share This Page