The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

DomainKeys and SPF

Discussion in 'General Discussion' started by minotauro, Jan 17, 2008.

  1. minotauro

    minotauro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2004
    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Hello all,

    Always when I active the DomainKeys and SPF for a domain in cPanel I receive this errors:

    "WARNING: DomainKeys cannot be used because this server is not a DNS server for domain.com"

    "WARNING: SPF cannot be used because this server is not a DNS server for domain.com"

    The domain is created, DNS file zone is OK. What is wrong? :confused:

    Thanks,
    Minotauro
     
  2. darren.nolan

    darren.nolan Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    259
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I have the same reported error. DomainKeys Enabled. SPF Enabled.

    But it also says because this is not your DNS server you can't have it :eek:

    I setup DomainKeys and SPF prior however to this new menu feature in cPanel. (When did this appear btw.... I've never seen it before...)
     
  3. cPanelBilly

    cPanelBilly Guest

    This means that the cPanel server is not the authoritative nameserver for the domain.
     
  4. darren.nolan

    darren.nolan Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    259
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Umm.... Please explain...

    This server is my nameserver. Unless use of custom nameservers kills this system?
     
  5. minotauro

    minotauro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2004
    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    This server is the DNS server and have authoritative for this domain. And now?
     
  6. cpanelinfoseeker

    cpanelinfoseeker Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2002
    Messages:
    323
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NE Illinois
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I have found that the .net and .com domains seem to be fine (I use .com nameservers) The .us and the .biz domains seem to have this error:

    WARNING: DomainKeys cannot be used because this server is not a DNS server for domain.(biz or us)

    They all have an identical setup in the dns zone, so I am puzzled! :confused:

    Ron
     
  7. darren.nolan

    darren.nolan Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    259
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    It appears that this only shows on customers who already have a SPF record in their DNS zone, OR a customer with a dedicated IP.

    Despite the error, the SPF still gets updated.
     
  8. minotauro

    minotauro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 19, 2004
    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    My domains are .com.br and others extensions (all with .br). :mad:
    The cPanel support can say anything about this problem?
     
  9. cPanelNick

    cPanelNick Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    What was the ticket #?
     
  10. MichaelCorleone

    Joined:
    Jan 19, 2008
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I've exactly the same problem regarding SPF.

    Is this a bug in cPanel or what?

    Haven't tried DomainKeys though.

    Also, to someone that said, I get this message for .com domains as well.
     
  11. DJ XtAzY

    DJ XtAzY Member

    Joined:
    Dec 23, 2006
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
  12. MichaelCorleone

    Joined:
    Jan 19, 2008
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I would like to add that it works fine for my main reseller domain.

    Just not for the others/clients.
     
  13. cpanelinfoseeker

    cpanelinfoseeker Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2002
    Messages:
    323
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NE Illinois
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Still puzzled. I changed one of the .us domains that was on a dedicated IP to a shared IP, and it still shows bad in cPanel. :mad: An identical setup on a .com domain works fine.

    Status: Enabled, WARNING: SPF cannot be used because this server is not a DNS server for domain.us

    Oh well, I'll keep on trying...
    Ron
     
  14. blkjck

    blkjck Well-Known Member

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Make sure your DNS zone for that domain is correct. Has the SOA pointing to the nameserver name of your server followed by '.' ex 'ns1.domain.us.' It should have the same name registered as a 'NS' type for that domain. ex 'domain.us. 14400 IN NS ns1.domain.us.'
     
    #14 blkjck, Jan 19, 2008
    Last edited: Jan 19, 2008
  15. cpanelinfoseeker

    cpanelinfoseeker Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2002
    Messages:
    323
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NE Illinois
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Ran the report on DNSstuff.com and it finds all 4 on the nameservers when I run the report. It even shows the current SPF record, so it is being delivered by the server...

    I have done a side by side comparison of the records of two domains and they are identical except that I have lowered the ttl to 60 so the changes are immediate instead of 4 hours to update.

    Ron
     
  16. blkjck

    blkjck Well-Known Member

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Have you checked what your server is reporting by looking up by SOA from it?
    nslookup
    set type=soa
    domain.us

    Maybe it is just a bug with CPanel. Check by sending an email to check-auth@verifier.port25.com a few minutes later is will send you back a report of SPF and DomainKeys reported.
    alternate tool pages
    http://senderid.espcoalition.org/
    http://www.openspf.org/Tools
     
  17. darren.nolan

    darren.nolan Well-Known Member

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    259
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    It's now more than likely not anything to do with dedicated IP or domain extentions. How many of those not working do you have using custom nameservers???

    If cPanel checks that the domain is using the right nameserver as the system's default - this error would make sense.
     
  18. cPanelNick

    cPanelNick Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Support for SPF & DomainKeys checking has been vastly improved in the latest CURRENT
     
  19. cpanelinfoseeker

    cpanelinfoseeker Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2002
    Messages:
    323
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NE Illinois
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Every one of my sites uses my .net or .com nameservers.
    ns1.domain.com - ns4.domain.com
    or
    ns1.domain.net - ns4.domain.net
    These have been setup and working for nearly a year on this server.

    ALL the .org, .us and .biz sites are showing the error in cPanel, but pass the SPF tests anyway. It just looks bad to the clients.

    I added today the .us domain as a nameserver and have one site operating under:
    ns1.domain.us - ns4.domain.us
    but the site still shows in cPanel:
    Status: Enabled, WARNING: SPF cannot be used because this server is not a DNS server for domain.us
    This is the site that has the nameservers on it, so it should work! I even took it off the dedicated IP and use the server main share IP. The html pages serve great, the dnsstuff.com report is perfect (no fail or warnings, just a few info) and the ns lookup shows my server IP (as do the other domains)!

    added: I do have 2 .com domains that do not display correctly, but that is expected as they are a split setup hosting/email so they should not display correctly on this server. Other than these 2 explainable domains the .org, .us, and .biz are the only problems. Only 1 .us is still on a dedicated IP, the rest are shared IP's.

    I am now totally at a loss to explain why these do not display corectly in the cPanel interface!
    Ron
     
    #19 cpanelinfoseeker, Jan 22, 2008
    Last edited: Jan 22, 2008
  20. cPanelNick

    cPanelNick Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    This is happening in the latest CURRENT?
     
Loading...

Share This Page