Please whitelist cPanel in your adblocker so that you’re able to see our version release promotions, thanks!

The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!

SOLVED [EA-7780] mod_cpanel CPU usage

Discussion in 'EasyApache' started by Nirjonadda, Mar 23, 2018.

  1. Nirjonadda

    Nirjonadda Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I have enabled mod_cpanel but this module doing high server load.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. NovemberRain

    NovemberRain Well-Known Member

    Joined:
    Sep 24, 2003
    Messages:
    111
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    Location:
    İstanbul
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Don't install it. Takes the server offline.

    Capture.JPG
     
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello,

    Would you mind opening a support ticket so we can observe this behavior and see what's happening? You can post the ticket number here and we'll make sure it's investigated right away.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. Greg M

    Greg M Active Member

    Joined:
    May 26, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Glasgow, Scotland
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi was anything ever sorted for this? I enabled Mod_cpanel on a production VPS and it sent the load over 58. the system on has 3 cores so there was an extra 55 load.....

    I've disabled it, and cannot enable unless the issue is definitely resolved.


    Edit: I haven't submitted a ticket as I can't afford to reactivate mod_cpanel even for testing as its a production server. Just hoping there may be an easy solution to fix the load issues? I couldn't even find anything in the logs
     
  6. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello,

    Can anyone experiencing this issue verify if the Apache HTTP2 module is installed on the affected system(s)? You can check with a command like this:

    Code:
    httpd -M|grep http2
    Internal case EA-7387 is open to track reports of high CPU usage when mod_cpanel and HTTP2 are installed at the same time, however we've yet to reproduce the issue on a test environment. If you confirm that HTTP2 is installed, please open a support ticket and reference case EA-7387 so we can take a closer look. Once the ticket is opened, post the ticket number here and we will update this thread with the outcome.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. NovemberRain

    NovemberRain Well-Known Member

    Joined:
    Sep 24, 2003
    Messages:
    111
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    Location:
    İstanbul
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    http2 is enabled on my server, using php-fpm
     
  8. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Could you open a support ticket so we can take a closer look at the affected system? Once opened, please post the ticket number here and we will update this thread with the outcome.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. NovemberRain

    NovemberRain Well-Known Member

    Joined:
    Sep 24, 2003
    Messages:
    111
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    Location:
    İstanbul
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Your Support Request ID is: 9428085

    Thank you.
     
    Greg M likes this.
  10. Greg M

    Greg M Active Member

    Joined:
    May 26, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Glasgow, Scotland
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hey,

    I can confirm I am also using http2 (and php-fpm) and the worker MPM but as mentioned before I will be unable to activate mod_cpanel as this is a production server and cannot risk further downtime :(
     
  11. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello,

    We've received some additional diagnostic information from the support ticket opened by @NovemberRain and are currently investigating the issue as part of internal case EA-7387. I'll continue to monitor this case and update this thread with more information as it becomes available.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    Nirjonadda and Greg M like this.
  12. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello,

    To update, a solution for internal case EA-7387 is now going through testing. I'll update this thread again once the fix is published.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. Nirjonadda

    Nirjonadda Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Great but still are not find out that what does work mod_cpanel?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  14. Greg M

    Greg M Active Member

    Joined:
    May 26, 2016
    Messages:
    30
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Glasgow, Scotland
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  15. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    Greg M likes this.
  16. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    cPanelLauren likes this.
  17. Nirjonadda

    Nirjonadda Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Still are missing about what does mod_cpanel and what benefit we will get from this?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  18. cPanelMichael

    cPanelMichael Technical Support Community Manager Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    45,734
    Likes Received:
    1,992
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Hello @Nirjonadda,

    It's not ready for publication yet. I'll update this thread once the blog on that topic is published.

    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  19. Nirjonadda

    Nirjonadda Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    mod_cpanel Still doing High server load. I am getting High 5 minute load average alert after installed mod_cpanel. So we did not think that we need to use mod_cpanel.

    Code:
    Time: Wed Apr 25 18:03:58 2018 +0600
    1 Min Load Avg: 11.48
    5 Min Load Avg: 6.02
    15 Min Load Avg: 4.27
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  20. Nirjonadda

    Nirjonadda Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    With mod_cpanel.

    ScreenShot00143.png

    Without mod_cpanel

    ScreenShot00144.png

    So why we need install mod_cpanel, when its make high server load.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Loading...
Similar Threads - 7780] mod_cpanel usage
  1. Rodrigo Gomes
    Replies:
    16
    Views:
    363

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice