Please whitelist cPanel in your adblocker so that you’re able to see our version release promotions, thanks!

The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!

Email delayed

Discussion in 'E-mail Discussion' started by c3uc3, Jan 25, 2005.

  1. c3uc3

    c3uc3 Member

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    151
    Hi guys,

    Yesterday out of a sudden, my server with CPANEL seems to have a huge delay in receiving email, what could actually have happen? Was wondering if anyone could give me an advise so I can prevent a similiar situation from happening again?


    Server is a P4 2.8 with 1 Gig RAM


    Below is a log

    Exim statistics from 2005-01-24 08:46:29 to 2005-01-25 11:59:44

    Grand total summary
    -------------------
    At least one address
    TOTAL Volume Messages Hosts Delayed Failed
    Received 388MB 3743 1009 985 26.3% 7 0.2%
    Delivered 2143MB 20727 175

    Deliveries by transport
    -----------------------
    Volume Messages
    local_delivery 1720KB 50
    local_delivery_spam 831KB 86
    local_sa_delivery 537KB 90
    mailman_virtual_transport 1327 1
    remote_smtp 196MB 1443
    virtual_sa_userdelivery 2539KB 116
    virtual_userdelivery 1941MB 18928
    virtual_userdelivery_spam 130KB 13

    Messages received per hour (each dot is 10 messages)
    ----------------------------------------------------

    00-01 139 .............
    01-02 53 .....
    02-03 125 ............
    03-04 28 ..
    04-05 54 .....
    05-06 22 ..
    06-07 22 ..
    07-08 33 ...
    08-09 103 ..........
    09-10 289 ............................
    10-11 508 ..................................................
    11-12 385 ......................................
    12-13 284 ............................
    13-14 132 .............
    14-15 279 ...........................
    15-16 186 ..................
    16-17 229 ......................
    17-18 164 ................
    18-19 154 ...............
    19-20 82 ........
    20-21 130 .............
    21-22 69 ......
    22-23 143 ..............
    23-24 130 .............

    Deliveries per hour (each dot is 57 deliveries)
    -----------------------------------------------

    00-01 556 .........
    01-02 239 ....
    02-03 335 .....
    03-04 55
    04-05 121 ..
    05-06 48
    06-07 70 .
    07-08 129 ..
    08-09 308 .....
    09-10 1563 ...........................
    10-11 1514 ..........................
    11-12 1221 .....................
    12-13 377 ......
    13-14 2850 ..................................................
    14-15 2219 ......................................
    15-16 1939 ..................................
    16-17 1122 ...................
    17-18 1083 ...................
    18-19 1190 ....................
    19-20 1175 ....................
    20-21 670 ...........
    21-22 429 .......
    22-23 823 ..............
    23-24 691 ............

    Time spent on the queue: all messages
    -------------------------------------

    Under 1m 2738 63.1% 63.1%
    5m 15 0.3% 63.4%
    15m 20 0.5% 63.9%
    30m 50 1.2% 65.1%
    1h 73 1.7% 66.7%
    3h 296 6.8% 73.6%
    6h 279 6.4% 80.0%
    12h 320 7.4% 87.4%
    1d 241 5.6% 92.9%
    Over 1d 307 7.1% 100.0%

    Time spent on the queue: messages with at least one remote delivery
    -------------------------------------------------------------------

    Under 1m 569 33.1% 33.1%
    5m 11 0.6% 33.8%
    15m 14 0.8% 34.6%
    30m 28 1.6% 36.2%
    1h 53 3.1% 39.3%
    3h 244 14.2% 53.5%
    6h 208 12.1% 65.6%
    12h 257 15.0% 80.6%
    1d 26 1.5% 82.1%
    Over 1d 307 17.9% 100.0%
     
  2. ddeans

    ddeans Well-Known Member

    Joined:
    Feb 13, 2004
    Messages:
    296
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    166
    Location:
    Maryland
    Possibly could have been the network speed or the current server usage?

    Does this happen often, or was yesterday the first time for you?
     
  3. c3uc3

    c3uc3 Member

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    151
    Hi,

    it was only for 1 day it happened.
     
  4. abubin

    abubin Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2004
    Messages:
    402
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    hi,

    I am also getting my mails delayed.

    I can see in my mailscanner log (mailwatch) that the mails already been filtered by mailscanner and that it is not spam. But when I check the user email, the mail is just not there. I have users complaining that they are not getting their mails. I checked in the queue and don't see that mail there.

    I do remember having a mail delivered to me that came in 1 day late yesterday. But today when I tested, it is working fine. Today, another user is complaining having this problem.

    Anyone have any idea what is happening? It shouldn't be load problem because I already can see that mail in mailscanner mailwatch. Just that why is it not there yet?

    Please help!!! using WHM 10.6.0 cPanel 10.6.0-R55 .

    Thanks in advance.
     
  5. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,460
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    463
    Location:
    Go on, have a guess
    Well, MailScanner is out of bounds so far as cPanel is concerned. However, to check the MailScanner log tail /var/log/maillog to see if you have an email backlog that it is trying to process.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. abubin

    abubin Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2004
    Messages:
    402
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    err...how do i check for backlogs in maillog? I tailed the file and it is showing emails being processes and filtered. I also cleared the mailqueues.

    More users are complaining that mails they send out was not received by the recipient. But when I try to send using external mail (gmail) and internal mail account, it works fine!! I am out of idea. It's working erratically.

    Thanks in advance.
     
  7. abubin

    abubin Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2004
    Messages:
    402
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    168
    not sure if this is related to my problem but in my mailqueue,

    I tried to make an email "deliver now". Then it came back with an error message saying

    Message 1Ebb8U-0006kk-Fm is not frozen
    delivering 1Ebb8U-0006kk-Fm
    Connecting to ddd.com [202.75.41.xx]:25 ... failed: Connection timed out (timeout=5m)
    LOG: MAIN
    ccrbs.com [202.75.41.xx]: Connection timed out
    LOG: MAIN
    == user@ddd.com R=lookuphost T=remote_smtp defer (110): Connection timed out

    But the thing is, when I ping ddd.com, it did resolve to the same IP and with reply.

    How come when sending email, it get that Connection timed out error?
     
Loading...

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice