Error connecting to webmail

Operating System & Version
CLOUDLINUX 6.10
cPanel & WHM Version
v86.0.9

ebuka

Member
Oct 26, 2018
20
3
3
Nigeria
cPanel Access Level
Root Administrator
Good day,

Please I am having issue logging in to my webmail, when I click login, it displays DATABASE ERROR: CONNECTION FAILED!
Other webmail accounts are not having this issue.
I have changed the mail folder permission to 0755 but the issue still remains.
Below is the server log for the email account:

Mar 6 12:31:31 server dovecot: imap-login: Login: user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=::1, lip=::1, mpid=413391, secured, session=<deO5/i2gfOQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>
Mar 6 12:31:31 server1 dovecot: imap([email protected])<413391><deO5/i2gfOQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>: Logged out in=82, out=978, bytes=82/978

Kindly help.
 

Attachments

LeeL82

Registered
Jan 11, 2016
3
0
1
Edinburgh
cPanel Access Level
Root Administrator
Good day,

Please I am having issue logging in to my webmail, when I click login, it displays DATABASE ERROR: CONNECTION FAILED!
Other webmail accounts are not having this issue.
I have changed the mail folder permission to 0755 but the issue still remains.
Below is the server log for the email account:

Mar 6 12:31:31 server dovecot: imap-login: Login: user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=::1, lip=::1, mpid=413391, secured, session=<deO5/i2gfOQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>
Mar 6 12:31:31 server1 dovecot: imap([email protected])<413391><deO5/i2gfOQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>: Logged out in=82, out=978, bytes=82/978

Kindly help.
Have you tried changing the password in roundcube then try loggin in again?
 

ebuka

Member
Oct 26, 2018
20
3
3
Nigeria
cPanel Access Level
Root Administrator
I'm not sure the provided information helps to be honest.

is there anything var/log/maillog
Below is the output of var/log/maillog :

Mar 6 16:29:42 server1 dovecot: imap-login: Disconnected (auth failed, 1 attempts in 2 secs): user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=<IPREMOVED>, lip=<IPREMOVED>, TLS: Connection closed, session=<yCBpUjGgeeC5HrE+>
Mar 6 16:30:01 emerald5 dovecot: imap-login: Disconnected (auth failed, 1 attempts in 2 secs): user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=<IPREMOVED>, lip=<IPREMOVED>, TLS: Connection closed, session=<q0mYUzGgSsC5HrGw>

Thanks.
 
Last edited by a moderator:

cPanelLauren

Product Owner
Staff member
Nov 14, 2017
13,296
1,252
313
Houston
Hello,


The failed authentication attempts wouldn't cause this issue. What if anything is noted in /usr/local/cpanel/logs/error_log (in relation to this issue)?
Is the issue occurring with both horde and roundcube or just roundcube?
 

ebuka

Member
Oct 26, 2018
20
3
3
Nigeria
cPanel Access Level
Root Administrator
Hello,


The failed authentication attempts wouldn't cause this issue. What if anything is noted in /usr/local/cpanel/logs/error_log (in relation to this issue)?
Is the issue occurring with both horde and roundcube or just roundcube?
Thanks for your response, below are the server logs relating to email account am having issue with: [email protected]

/usr/local/cpanel/logs/error_log
Performing updates as user 'servijtd' on email account '[email protected]'
Performing updates as user 'servijtd' on email account '[email protected]'

var/log/exim_mainlog
rvitecoltd.com [email protected] [email protected]
2020-03-09 13:19:41 1jBHNg-006ojK-Kd -> projects <[email protected]> R=virtual_user T=dovecot_virtual_delivery C="250 2.0.0 <[email protected]> uETmIVs0Zl7JvxgAxXgZGA:2 Saved"
2020-03-09 13:23:03 1jBHQz-006puk-OJ <= [email protected] H=(aimehboobtraders.com) [58.129.132.154]:61828 P=esmtp S=7212 id=[email protected] T="Re: servitecoltd.com.: Pop/Imap Incoming Mails" for [email protected]
2020-03-09 13:23:03 1jBHQz-006puk-OJ => /dev/null <[email protected]> R=central_filter T=**bypassed**

Other email accounts can login to both hord and roundcube but [email protected] cannot login to both.

Thanks again for your time.
 
Last edited:

ebuka

Member
Oct 26, 2018
20
3
3
Nigeria
cPanel Access Level
Root Administrator
I'm not sure what would be causing that for only one user. I'd suggest opening a ticket if the issue is still occurring.
We did open a ticket and they pin-pointed the issue to the account's database table:
/home/user/etc/domain.com/user.rcube.db

The the issue was resolved by deleting the database and login in to the email account again.

Thanks.
 
  • Like
Reactions: cPanelLauren