The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Exim 4.44 and cpu load

Discussion in 'General Discussion' started by adapter, Jan 26, 2005.

  1. adapter

    adapter Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Hi

    i have upgrade all my server with latest Exim 4.44 and after this i have a high Exim usage and the load is around 8-10 anyone with the same problem? how can i downgrade?

    thx
     
  2. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    I've upgraded a large number of server to v4.44 and not seen any problems at all. Have you check your exim log files to see what it is doing, the load could be legitimate?
     
  3. adapter

    adapter Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Umm strange, when i do a ps -aux and the load is high around 20 i see a lot of:

    root 12692 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    root 12693 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    root 12694 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    root 12695 0.2 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    mailnull 12696 1.6 0.3 7604 3588 ? D 11:57 0:00 /usr/sbin/exim -bd -q60m
    root 12698 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    mailnull 12701 0.5 0.2 6832 2500 ? S 11:57 0:00 /usr/sbin/exim -bd -q60m
    root 12702 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110
    mailnull 12703 0.0 0.1 6708 1736 ? S 11:57 0:00 /usr/sbin/exim -bd -q60m
    root 12704 0.0 0.2 10760 2168 ? S 11:57 0:00 cppop - accepting on port 110

    and a lot of AUTHORIZATHION request always from POP

    do you think that the cause of the load is Exim or i have a high mysql usage that will slow all the others process like Exim? In fact if i restart apache the load go down
     
  4. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    The problem with performance issues is that the initial problem can be masked by the resulting chaos :) A good example is if you have something chewing up your available memory and the server starts page thrashing which can cause many processes to go out of control (i.e. it snowballs).

    If stopping httpd/mysql helps, then it's most likely a php/mysql loading issue. You might want to look at things like:

    1. Disable KeepAlives in httpd.conf

    2. Install a MySQL query cache:
    http://www.databasejournal.com/features/mysql/article.php/3110171

    3. More MySQL tuning
     
  5. adapter

    adapter Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    ok, anyway can u tell me how can i downgrade to 4.43?

    thx
     
  6. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    AFAIK, you can't. You might want to log your problem with cPanel if you're seeing much higher exim load with a low number of emails going through.
     
  7. netlook

    netlook Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Mar 25, 2004
    Messages:
    335
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ok, not funny but on one of my servers (which have the most low load) I have the same problem - lots of exim -q and exim -q20q prosceses are running. It is FC1 and RELEASE 10.0.0-7

    Any advice?
     
  8. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    ...and have you logged it? cPanel cannot fix things if you don't let them know about it :rolleyes:
     
  9. netlook

    netlook Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Mar 25, 2004
    Messages:
    335
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I don't know what I should log :confused: because logs don't show anything strange, everything seems to be working. I reinstalled exim, clamav and other software (i.e. apache) and today the server runs for 5 hours without any problems, but rush hours in my country will be after next 4-5 hours, so I'm sitting and watching what's going on. The only thing I saw before load went into 100-130 it was lots of cppop and exim procesess running. Also tons of mysql procesess. Any idea?
     
  10. bmcpanel

    bmcpanel Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    546
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I am having a high load problem which I believe is exim, also.

    WHM 10.0.0 cPanel 10.0.0-E78
    RedHat 7.3 i686 - WHM X v3.1.0

    I've got Clam AV and BFD installed. SUEXEC turned on. High exim usage causes this problem.

    I see "mailnull" quite a lot. It is my impression that EXIM causes a high load because it trys to send spam back to the origin. And when we get a lot of spam in the queue, mailnull loads up the cpu.
     
  11. DavidR

    DavidR Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2003
    Messages:
    177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    What makes you think that Exim is sending spam "back to the origin"?

    David
     
  12. adapter

    adapter Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    i am again in the same situation, all the server with a high load, ps -aux show a high number of cpop connection!!! this happen on 4 of my servers


    thx
     
  13. verticalhost

    verticalhost Active Member

    Joined:
    Apr 28, 2004
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Fort Walton Beach, FL
    I believe this is not a Exim error, but a configuration error.
    Have you tried restarting a server?
     
  14. adapter

    adapter Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Sep 17, 2003
    Messages:
    391
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    yes i have, if i stop also exim the load go down
     
  15. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    ...and is there anything going on in your exim logs files? Have you checked that you're not under a DOS or dictionary attack? Have you upraded exim to v4.50?
     
  16. AndyReed

    AndyReed Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    May 29, 2004
    Messages:
    2,222
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Minneapolis, MN
    It is very possible that you have insecure cgi and/or php script(s) used as a launching pad by spammers.
     
  17. SirConfucious

    SirConfucious Member

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    have you check the memory usage of exim/spamd/clamd? Are you swapping when the load is high? How much memory does your machine have?
     
Loading...

Share This Page