The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HELP!! - No e-mail being delivered!

Discussion in 'E-mail Discussions' started by Crazy Pete, Aug 10, 2003.

  1. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    One of my users today just mentioned that she didn't receive any e-mail even though she knows people have sent her some. I also noticed the same thing, I got no mail on any of my 3 domains. Checking through exim_mainlog shows a lot of this since last night...

    2003-08-10 15:23:30 19loFZ-0002lY-3z Berkeley DB error: /var/spool/exim_incoming
    /db/retry: hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:30 19loFZ-0002lY-3z failed to open DB file /var/spool/exim_inco
    ming/db/retry: File exists
    2003-08-10 15:23:30 19loGa-0002m6-FH Berkeley DB error: /var/spool/exim_incoming
    /db/retry: hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:30 19loGa-0002m6-FH == krazikid99@hotmail.com R=defer_router de
    fer (-1): All deliveries are handled by MailScanner
    2003-08-10 15:23:30 19loGa-0002m6-FH Berkeley DB error: /var/spool/exim_incoming
    /db/retry: hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:30 19loGa-0002m6-FH failed to open DB file /var/spool/exim_inco
    ming/db/retry: File exists

    I already did a /scripts/upcp and /scriptx/exim4 thinking maybe something was out of date. The only change I made was to the mail.c file adding some additional headers to track spam better. That didn't seem to add anything but mail was still coming in/out just fine. Just to make sure, I also rebuilt apache and PHP again, with no success. What can I do?? My mail stats for today show this...

    Exim statistics from 2003-08-10 04:02:01 to 2003-08-10 15:14:03

    Grand total summary
    -------------------
    At least one address
    TOTAL Volume Messages Hosts Delayed Failed
    Received 497KB 46 14 0 0.0% 0 0.0%
    Delivered 0 0 0

    Deliveries by transport
    -----------------------
    Volume Messages

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  2. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Hmm...MailScanner

    Ok, apparently it's an issue with MailScanner now. Not sure what happened between last night and today but now when I follow Mahmoud's instructions for disabling MailScanner...

    cp /etc/exim.conf /etc/exim.conf-mailscanner
    cp /etc/exim.conf-BeforeMailScanner /etc/exim.conf
    mv /etc/exim_outgoing.conf /etc/exim_outgoing.disable
    Service MailScanner stop
    Service exim restart

    Now mail delivers fine apparently, at least it did in my test message. I'm afraid that any mail which was supposed to be delivered and wasn't has disappeared, though. :( Am I right about that?

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  3. mmkassem

    mmkassem Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2002
    Messages:
    390
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Egypt
    The emails did not come out of the queue so they should not be lost.. R U sure that you started MailScanner and restart Exim after finishing all the steps in my How-To?
     
  4. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I did, it was running just fine for days until last night when someone said they weren't getting e-mail. Then I realized I wasn't either. I tried restarting MailScanner and Exim a couple times with no difference. I was watching the logs as I sent myself a test e-mail and saw it come in, but then just sit there.

    I even tried the auto-installer that Nick made with no difference, as soon as MailScanner started again I got the same problem. Once I uninstalled it, all the mail came through and went out that'd been queued.

    It's really strange, nothing changed from when it was working til when it stopped.

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  5. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Looks like the problem started happening today at 3:23PM. I checked the logs for the error that occured and its first instance is...

    2003-08-10 15:23:23 19lDdA-0008Um-93 Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade

    Here are the lines around that, in case one of them indicates some cause for the problem...

    2003-08-10 15:23:23 exim 4.20 daemon started: pid=3584, -q1h, listening for SMTP
    on port 25 (IPv4)
    2003-08-10 15:23:23 Start queue run: pid=3585
    2003-08-10 15:23:23 19lW4x-0005DD-T3 Message is frozen
    2003-08-10 15:23:23 19lDdA-0008Um-93 Unfrozen by auto-thaw
    2003-08-10 15:23:23 exim 4.20 daemon started: pid=3595, -q1h, not listening for
    SMTP
    2003-08-10 15:23:23 exim 4.20 daemon started: pid=3601, no queue runs, listening
    for SMTP on port 465 (IPv4)
    2003-08-10 15:23:23 Start queue run: pid=3596
    2003-08-10 15:23:23 19lW4x-0005DD-T3 Message is frozen
    2003-08-10 15:23:23 19lDdA-0008Um-93 Spool file is locked (another process is ha
    ndling this message)
    2003-08-10 15:23:23 19lDdA-0008Um-93 Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:23 19kYTL-00063L-17 Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:23 19lDdA-0008Um-93 Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:23 19kYTL-00063L-17 Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:24 19lDdA-0008Um-93 ** nedpul@yahoo.com.hk R=lookuphost T=remot
    e_smtp: SMTP error from remote mailer after end of data: host mx1.mail.yahoo.com
    [64.156.215.6]: 554 delivery error: dd This user doesn't have a yahoo.com.hk ac
    count (nedpul@yahoo.com.hk) [0] - mta193.mail.scd.yahoo.com
    2003-08-10 15:23:24 19lDdA-0008Um-93 Frozen (delivery error message)
    2003-08-10 15:23:24 19kYTL-00063L-17 Spool file is locked (another process is ha
    ndling this message)
    2003-08-10 15:23:24 19lQAF-0003L7-TL Unfrozen by auto-thaw
    2003-08-10 15:23:24 19lQAF-0003L7-TL Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:24 19lQAF-0003L7-TL Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:25 19lQAF-0003L7-TL ** cd16682rom@yahoo.com R=lookuphost T=remo
    te_smtp: SMTP error from remote mailer after end of data: host mx1.mail.yahoo.co
    m [64.157.4.78]: 554 delivery error: dd This user doesn't have a yahoo.com accou
    nt (cd16682rom@yahoo.com) [0] - mta109.mail.sc5.yahoo.com
    2003-08-10 15:23:25 19lQAF-0003L7-TL Frozen (delivery error message)
    2003-08-10 15:23:25 19lTEj-0003sP-2H Unfrozen by auto-thaw
    2003-08-10 15:23:25 19lTEj-0003sP-2H Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade
    2003-08-10 15:23:25 19lTEj-0003sP-2H Berkeley DB error: /var/spool/exim/db/retry
    : hash version 5 requires a version upgrade

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  6. mmkassem

    mmkassem Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2002
    Messages:
    390
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Egypt
    Follow the How To again
    (make sure you have exim_outgoing.conf)
    then run /scripts/exim4

    then make the modifications I asked for in /etc/init.d/exim and tell me how it goes..

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  7. mmkassem

    mmkassem Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2002
    Messages:
    390
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Egypt
    make sure to /scripts/updatenow before running /scripts/exim4

    what's your cpanel version?

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  8. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel 7.4.0-R29

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  9. Crazy Pete

    Crazy Pete Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2003
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I suppose I could try that again. I didn't update anything though prior to this error occuring so I'm not sure what exactly could've happened.

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  10. mmkassem

    mmkassem Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2002
    Messages:
    390
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Egypt
    The fix is:

    /usr/sbin/exim_dbmbuild /dev/null /var/spool/exim_incoming/db/retry
    chmod 640 /var/spool/exim_incoming/db/*
    chown -R mailnull:mail /var/spool/exim_incoming
    service exim restart

    cPanel.net Support Ticket Number:
     
  11. goodmove

    goodmove Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    624
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Mahmoud, could you put those commands inside
    Code:
    
    
    to avoid any misunderstanding... thnx.
     
  12. mmkassem

    mmkassem Well-Known Member

    Joined:
    Oct 21, 2002
    Messages:
    390
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Egypt
    The fix for this problem is:

    Code:
    /usr/sbin/exim_dbmbuild /dev/null /var/spool/exim_incoming/db/retry
    chmod 640 /var/spool/exim_incoming/db/*
    chown -R mailnull:mail /var/spool/exim_incoming
    service exim restart
    

    >> a request from goodmove.
     
  13. pavemen

    pavemen Active Member

    Joined:
    Oct 8, 2003
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I know this is pretty old, but this issue arises for me, even now. The solution posted above seems to correct it, but I am unsure exactly what is altering the settings so that internally generated mail is no longer sent (defer_router used)

    Can someone put the above solutoin into a script that can be setup to test for the problem and then apply the corrections or is it safe to simply run the above steps as a cron job every morning (after cpanel updates)
     
Loading...

Share This Page