The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Huge Problem With BIND

Discussion in 'Bind / DNS / Nameserver Issues' started by Drewley, Jul 3, 2007.

  1. Drewley

    Drewley Member

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Got my shiny new server this morning... CentOS 5 Ent. i686..

    installed cpanel.. cant access cpanel test page via main ip? :(


    i think i have issues with bind..
    output from a bind restart via WHM:

    Attempting to restart named

    Waiting for named to restart.... . . . . . . . . . . finished.

    named has failed, please contact the sysadmin (result was "named is not running"). Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone localdomain/IN: loading master file localdomain.zone: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/localdomain/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone localhost/IN: loading master file localhost.zone: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/localhost/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone 0.0.127.in-addr.arpa/IN: loading master file named.local: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/0.0.127.in-addr.arpa/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone 0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.ip6.arpa/IN: loading master file named.ip6.local: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.ip6.arpa/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone 255.in-addr.arpa/IN: loading master file named.broadcast: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/255.in-addr.arpa/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone 0.in-addr.arpa/IN: loading master file named.zero: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: localhost_resolver/0.in-addr.arpa/IN: file not found Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone darkstar.xtendhosting.co.uk/IN: loaded serial 2007070301 Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone ns1.xtendhosting.co.uk/IN: loaded serial 2007070301 Jul 3 13:49:02 darkstar named: zone xtendhosting.co.uk/IN: loaded serial 2007070301


    Any ideas guys?
     
  2. bin_asc

    bin_asc Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2005
    Messages:
    280
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    First off, ssh in the box.
    Edit the /etc/named.conf

    and comment out the following statements with their functions :

    view "localhost_resolver" ( with what ever follows after it )
    view "internal" ( with what ever follows after it )

    At : view "external"
    comment out the

    match-clients { !localhost; };
    match-destinations { !localhost; };

    so it looks like :

    // match-clients { !localhost; };
    // match-destinations { !localhost; };

    and

    service named restart

    If that doesn`t work :

    /scripts/upcp --force

    If that doesn`t work, try running a
    /scripts/fixnamed
    /scripts/rebuildnamedconf
    /scripts/restartsrv_named
     
  3. Drewley

    Drewley Member

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    thanks very much for your reply!

    have done your edits;

    service named restart:

    [root@darkstar scripts]# service named restart
    Stopping named: [FAILED]
    Starting named:
    Error in named configuration:
    /etc/named.conf:50: unknown option 'match-clients'
    /etc/named.conf:51: unknown option 'match-destinations'
    /etc/named.conf:52: unknown option 'recursion'

    /scripts/upcp --force: no change

    /scripts/fixnamed: doesnt do anything? just goes to new line?
    /scripts/rebuildnamedconf: same
    /scripts/restartsrv_named: same error as above :s

    looks like i have major problems :(

    by the way im running cpanel 11
     
  4. bin_asc

    bin_asc Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2005
    Messages:
    280
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Issue fixed :)
     
  5. Drewley

    Drewley Member

    Joined:
    Oct 30, 2006
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    bin_asc sorted it all out for me!!

    thanks so much to him!!

    looks like it was permisson problem with rndc.key?!!

    thanks!!
     
  6. expedio

    expedio Active Member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    You can also try to backup named.conf and then run /scripts/rebuildnamedconf
     
  7. bin_asc

    bin_asc Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2005
    Messages:
    280
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Wouldn`t have worked as he had bind-chroot installed. Removed that, reinstalled simple bind, rebuilt named.conf, removed some lines, everything is aok now :)
     
Loading...

Share This Page