Hunspell... Suspicious process / Excessive resource

Legin76

Well-Known Member
Dec 11, 2007
173
2
68
Since the latest update I've getting another issue relating to horde.. This time it appears to be the spell check. I'm sure the process itself is not causing much harm but it's a recent occurrence and keeps going until I kill it. I've also had reports of it hanging and not sending emails. I've not been able to find any information about hunspell, horde and cpanel before.

Should I be setting lfd to ignore it or do I need to look into it further and possibly open a ticket with cpanel?

CENTOS 6.7 x86_64 xenpv – WHM 11.52.0 (build 10)

lfd on servername.com: Suspicious process running under user accountname
Time: Thu Oct 8 07:01:24 2015 +0100
PID: 21975 (Parent PID:21567)
Account: accountname
Uptime: 42675 seconds

Executable:
/usr/bin/hunspell

Command Line (often faked in exploits):
/usr/bin/hunspell -a --encoding=UTF-8 --sug-mode=fast --lang=en_US --ignore=2 -H --rem-html-check=alt

lfd on servername.com: Excessive resource usage: accountname (19342 (Parent PID:19262))

Time: Thu Oct 8 07:01:25 2015 +0100
Account: accountname
Resource: Process Time
Exceeded: 43122 > 7200 (seconds)
Executable: /usr/bin/hunspell
Command Line: /usr/bin/hunspell -a --encoding=UTF-8 --sug-mode=fast --lang=en_US --ignore=2 -H --rem-html-check=alt

PID: 19342 (Parent PID:19262)

Killed: No
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,909
2,222
463
Hello :)

Yes, it's by design that Horde uses hunspell for spell checking purposes. I've not seen any additional reports of this process hanging. Are there any specific steps you can take to reproduce the issue?

Thank you.
 

Legin76

Well-Known Member
Dec 11, 2007
173
2
68
It appears to be consistent in it's process hanging. Horde is the usual slow, resource intensive, pain in the arse it's always been but typically it will not show this when I've tried to make it happen. It does take about ten seconds to open a message when clicking the big green new message button or replying to an email but is instant when going via mail and new message in the header though.
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,909
2,222
463
I have been unable to reproduce any instances of the hunspell process hanging. Is the load or disk I/O on your system typically high already? Is it only Horde that's slow, or are other functions also slow on your system?

Thank you.
 

Legin76

Well-Known Member
Dec 11, 2007
173
2
68
Only horde. It is a user with a lot of emails and it hadn't happened for a short while until Tuesday other day, when I had calls telling me that it was taking 10 mins or more for a message to send. I received the same hunspell messages at the time.. I've since done a forced re-install to see if that works. That customer has complained about horde being slow since it was moved from an older (slower) server, which it ran fine on. But this is since .52 updates this hunspell issue has occurred.
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,909
2,222
463
You are welcome to open a support ticket using the link in my signature so we can attempt to reproduce the issue. It's likely a usage issue that's unrelated to the software, but we can take a closer look to verify that. Post the ticket number here so we can update this thread with the outcome.

Thank you.
 

Legin76

Well-Known Member
Dec 11, 2007
173
2
68
The slow horde in general happens all the time, but the hunspell issue is intermittent so I'll wait until it's happening in the hope it can be caught in action.
 

cPanelMichael

Administrator
Staff member
Apr 11, 2011
47,909
2,222
463
Remember to post the ticket number here after you open the support ticket so we can update this thread with the outcome.

Thank you.
 
  • Like
Reactions: tmurdock