The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mail Client error message: not permitted to relay through this server without authentication

Discussion in 'E-mail Discussions' started by golfanatic, Feb 14, 2014.

  1. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Dear Forum,

    when trying to send eMails from my mail client, I get the following error message:
    not permitted to relay through this server without authentication

    I have a Thawte SSL 123 certificate installed on the WHM host 'rootserver.example.de' (which is equal to the server hostname used in my mail client).

    As mail client, I use MS Outlook for Mac OS X, and all mail account settings are as provided in the cPanel Mail chapter. Also, the mail account domain is listed in /etc/localdomains, and NOT listed in /etc/remotedomains.

    The DNS config should be fine, the 'rootserver' subdomain is added as A entry to the example.de DNS settings.

    What can possibly cause the error, and what options can I try to rectify the problem?

    Thanks & regards
    Ralph
     
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,814
    Likes Received:
    672
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  3. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi Michael,

    I tried Webmail: there is no error message, but no mail is sent. Also, there is no email shown in webmail inbox and outbox.
    I also tried iOS mail (iphone) and Android phone K9 mail, both work fine, mail is sent and also inbox mails are shown (all IMAP).

    ....strange, isn't it? I wonder if the problem is caused by the DNS settings, or the SSL certificate....can I check any particular setting there?
     
  4. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi Michael,

    EDIT: in the post above, I logged in into Webmail with my cPanel account credentials. When logging in with my eMail and password, SENDING EMAILS VIA WEBMAIL works just fine! Still, the error message in OUTLOOK for Mac OS X remains........................................
     
  5. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Any idea what could cause the problem? I still think it is not a client problem though! I use other SSL enabled imap mail services, like Googlemail, with the same client. Also, I found out that when trying to send non-SSL (port 25) emails via the cpanel mailaccounts, the error message pops up as well. Is there any MX entry that is specifically required? is there any WHM setting that could cause this error??

    Looking forward to hear from you. I can also open a support ticket of course.

    THANK YOU.
     
  6. robb3369

    robb3369 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    122
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Check to see that "My outgoing server (SMTP) requires authentication" (on the Outgoing Server tab) is checked...
     
  7. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Robb, thank you. Do you mean a specific WHM setting? because if not, I can assure you, all Outlook client settings are correct. Even, the error message appears independently from the smpt authentification setting in Outlook, it happens both WITH SMTP authentification required and without........
     
  8. robb3369

    robb3369 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    122
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    No... it would actually be in the Outlook client. Can the Outlook client send email to another email user on the WHM server(local delivery)?
     
  9. golfanatic

    golfanatic Member

    Joined:
    Feb 3, 2014
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hi Guys,
    Whatever the reason may have been: it works now. Last thing I changed was to resubmit the cPanel User Account settings, with SPF and CGI being enabled, in addition to what already was set.
    Thanks for your support. You can close this Thread.

    Regards
    Ralph
     
  10. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,814
    Likes Received:
    672
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
Loading...

Share This Page