The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mailscanner not processing queue

Discussion in 'E-mail Discussions' started by Cinquecento, Sep 11, 2013.

  1. Cinquecento

    Cinquecento Member

    Joined:
    Mar 29, 2004
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Loughborough UK
    Odd thing happened yesterday - mail was joining the Mailscanner queue but never being processed...

    I updated all the wonderful Configserver scripts but it made no difference - the only thing to do was to disable Mailscanner and then everything works properly but there are still currently 900 emails sitting in the queue and some very angry clients.

    A tail of Maillogs just showed this set of recurring messages:

    Sep 11 00:06:43 hb1 MailScanner[30926]: Using SpamAssassin results cache
    Sep 11 00:06:43 hb1 MailScanner[30926]: Connected to SpamAssassin cache database
    Sep 11 00:06:45 hb1 MailScanner[30926]: Connected to Processing Attempts Database
    Sep 11 00:06:45 hb1 MailScanner[30926]: Found 15 messages in the Processing Attempts Database
    Sep 11 00:06:47 hb1 MailScanner[30944]: MailScanner E-Mail Virus Scanner version 4.84.5 starting...
    Sep 11 00:06:47 hb1 MailScanner[30944]: Reading configuration file /usr/mailscanner/etc/MailScanner.conf
    Sep 11 00:06:47 hb1 MailScanner[30944]: Reading configuration file /usr/mailscanner/etc/conf.d/README
    Sep 11 00:06:47 hb1 MailScanner[30944]: Config: calling custom init function MailWatchLogging
    Sep 11 00:06:47 hb1 MailScanner[30944]: Started SQL Logging child
    Sep 11 00:06:48 hb1 MailScanner[30944]: Using SpamAssassin results cache
    Sep 11 00:06:48 hb1 MailScanner[30944]: Connected to SpamAssassin cache database

    Coincidentally the security certificates expired yesterday... could that be a factor? They've been renewed now.

    Also the mysql innodb table is corrupt on this server (which I'm about to drop as most accounts have migrated to a replacement) - but that's been the case for the past two weeks and this only started yesterday.

    Any ideas on how to get Mailscanner to spit back those unprocessed 900 emails and allow exim to just deal with them - or preferably how a dummy like me can just get Mailscanner running again?

    Thanks
     
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,678
    Likes Received:
    648
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    MailScanner is a third-party application. While there are quite a few users on this forum that use it, you may get more feedback from their official support channels or from the MailScanner Front End forum for the ConfigServer plugin you are using:

    MailScanner Front End - Forum

    Thank you.
     
Loading...

Share This Page