The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Migrate or move cPanel DNSOnly nameserver to another server

Discussion in 'Bind / DNS / Nameserver Issues' started by sonali_csj, Apr 6, 2017.

Tags:
  1. sonali_csj

    sonali_csj Registered

    Joined:
    Jun 1, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Hi,

    We have 4 cPanel DNS ONLY name servers in DNS Cluster with write-only role. One of the primary nameserver i.e. ns1, is running on old OS, so we are having problems with updates. So we want to reinstall or make new nameserver for replacing this one.

    What would be best way to do this to avoid any downtime, since its our primary name server? DNS cluster is using direct links from main WHM server.


    Thanks!
     
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    37,171
    Likes Received:
    1,295
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    Here's a thread you may find helpful:

    Migrate cPanel DNS-Only Nameservers

    You could also setup a new server to act as NS1 with a new IP address, add to the cluster, and then update the name server IP address at the domain registrar once you've confirmed all of the zones have synced over to it.

    Thank you.
     
  3. sonali_csj

    sonali_csj Registered

    Joined:
    Jun 1, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Hi,

    I dont want to change nameserver ip address. What if I make new fresh install cPanel DNS Only, use diff ip address and hostname. And then i remove current ns1 from DNS cluster. After that, I change IP address and hostname of new DNS only server same as old ns1 and then Add it to DNS cluter. And do " Synchronize all zones to this server only" on new server. Would this be safe to do ?

    Thanks!
     
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    37,171
    Likes Received:
    1,295
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    This would work, however you may want to confirm with your provider that switching an IP address to a new server is supported. Also, since a DNS cluster is configured, the additional name servers will allow DNS to still work in the event of any downtime with NS1.

    Thank you.
     
  5. sonali_csj

    sonali_csj Registered

    Joined:
    Jun 1, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    Hi,

    But I wont be changing IP address of the server, when new DNS Only server is ready for switch then I will change new server's ip to same as old one.

    /Sonali
     
  6. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    37,171
    Likes Received:
    1,295
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    Thanks for the clarification. Let us know if you encounter any issues.
     
Loading...

Share This Page