The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

named problem

Discussion in 'General Discussion' started by e-gor, Dec 9, 2006.

  1. e-gor

    e-gor Member

    Joined:
    Dec 9, 2005
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Kiev, Ukraine
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I have setup a new server with cpanel, all looks ok, but strange problem with bind: it's working, i can see proccess named and can connect to the server on 53 port, but i recieve emails, that
    named failed @ Sat Dec 9 09:14:00 2006. A restart was attempted automagicly.
    And in the whm /scripts/servup red bullet named (9.3.2) failed. Any ideas what is wrong?
    P.S. named working correctly
     
  2. kernow

    kernow Well-Known Member

    Joined:
    Jul 23, 2004
    Messages:
    865
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Check that bind libs is installed.
     
  3. AndyReed

    AndyReed Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    May 29, 2004
    Messages:
    2,222
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Minneapolis, MN
    Did you, by any chance, run any of these commands:
    /scripts/fixrncd
    /scripts/named
    /scripts/fixbuggynamed

    Did you check the log files including /var/log/messages for more clues about the cause of this problem?
     
  4. e-gor

    e-gor Member

    Joined:
    Dec 9, 2005
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Kiev, Ukraine
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I repeat that named runs correcrtly, in messages:

    Dec 10 10:20:05 us1 named[10720]: stopping command channel on 127.0.0.1#953
    Dec 10 10:20:05 us1 named[10720]: exiting
    Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: starting BIND 9.3.2 -u bind -c /etc/namedb/named.conf -t /var/named -u root
    Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: command channel listening on 127.0.0.1#953
    Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: running

    If i run nslookup using this server i have correct answer, i see the named process. The question is why cpsrvd thinking is the named failed. I run any fix rndc and named scripts from /scripts/ folder up to upcp --force but it not solves the problem. I use:

    WHM 10.8.0 cPanel 10.9.0-S95
    FreeBSD 6.1-RELEASE-p11 i386 - WHM X v3.1.0

    When i restart BIND via WHM i reciev next message:
    Attempting to restart named
    Waiting for named to restart.... . . . . . . . . . . finished.

    named status

    named has failed, please contact the sysadmin (result was "named is not running"). Dec 10 10:20:05 us1 named[10720]: stopping command channel on 127.0.0.1#953 Dec 10 10:20:05 us1 named[10720]: exiting Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: starting BIND 9.3.2 -u bind -c /etc/namedb/named.conf -t /var/named -u root Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: command channel listening on 127.0.0.1#953 Dec 10 10:20:05 us1 named[10817]: running
     
  5. e-gor

    e-gor Member

    Joined:
    Dec 9, 2005
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Kiev, Ukraine
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Solved

    I disable named in /etc/rc.conf:

    named_enabled="NO"

    and restart server and all looks like OK, but it's veru strange as for me :)
     
Loading...

Share This Page