The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the server

Discussion in 'General Discussion' started by magdalion, Jan 21, 2013.

  1. magdalion

    magdalion Registered

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I just rented back up space from the same provider of my VPS. I need to back up entire VPS server so it can be moved to another host within two days. My VPS (unmanaged VPS) provider says that I can connect to the backup server via FTP and explicit FTPS. There are various FTP-Clients which can be used to achieve this, an example for Linux would be 'midnight commander', an example for Windows the 'FileZilla' client. The connection to the backup machine is only possible if it is initiated from your server, it won't work if it is initiated from a computer outside of our data center.

    I am not sure how to initiate connection to the back up machine from the VPS server. Please help, two more days left for this.
    Thanks.
     
  2. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,453
    Likes Received:
    195
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the ser

    In your WHM:
    Home » Backup » Configure Backup

    Near bottom, Remote FTP Host and the other settings below it, need to be set with your remote FTP login details.

    You might configure this, and then click the Action button to "Select Specific Users" and uncheck all users but one. To test and make sure all goes as you wish. Once you get one account to move properly to backup, go back in and delete that test backup, go back to Backup configuration settings and check all users.

    You can force a backup with this command:
    /scripts/cpbackup --force

    TBH, I'd be setting up the new server first and then moving the accounts directly over to it with existing tools in WHM.
    Home » Transfers » Copy Multiple Accounts/Packages From Another Server
     
  3. magdalion

    magdalion Registered

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Re: Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the ser

    Thanks for the info below. Probably I did not present my problem correctly.

    My back up (remote) is configured correctly, just as you explained, and I got confirmation that it is ok for all my accounts; however, I can not access it through the FTP (Mozilla). Additionally, I can not access my root through FTP (Mozilla) as well. I need a way to access my back up, but somehow I am restricting access to it somewhere within CPanel - and I do not know where is this setting.

    Please help.

    Thanks.
     
  4. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,453
    Likes Received:
    195
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the ser

    You shouldn't be connecting to the server via FTP with root access, ever. If the backup drive is mounted to perform a backup, it's probably unmounted when the backup is complete. Check your backup settings for this setting:
    Remount/Unmount Backup Drive
    Is this enabled?
     
  5. magdalion

    magdalion Registered

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Re: Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the ser

    Remount/Unmoum enabled - YES.

    Folks at the hosting company will upgrade my server within couple of days. They will not give me new VPS before they delete the current VPS. In order to have everything restored, I added back up space to the VPS as well. Back up is functioning, it is just that I can not see it - I can not log via FTP to the back up space to see the files that are there.
     
  6. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,453
    Likes Received:
    195
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Newbee - how to initiate connection to the back up machine from the ser

    The folks at the hosting company should be able to get your answers for you quicker too.

    Remount/Unmount Backup Drive, means turn off and on, basically. If I was to guess, the drive is not accessible for that reason.
     
Loading...

Share This Page