The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

POP/IMAP/Webmail login problems

Discussion in 'E-mail Discussions' started by drose25, Aug 21, 2008.

  1. drose25

    drose25 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2002
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I woke up this morning to find that no one can login to check email...whether they attempt it via POP, IMAP, or try to login via webmail.

    Maillog shows this error:

    Aug 21 10:52:30 max pop3d: LOGIN FAILED,user=drose@******.com, ip=[::ffff:70.251.80.90]
    Aug 21 10:52:30 max pop3d: authentication error: Input/output error

    Trying to login in via webmail, you can login to the first page, where you select between Horde/Squirrelmail/etc, but trying to login to Horde generates this error:

    Login failed because your username or password was entered incorrectly.

    I've tried restarting the POP and IMAP services, with no luck. Also ran
    /scripts/courierup --force
    without any luck either.

    Any suggestions?
     
  2. caeos

    caeos Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    UK
    This is apparently NOT an exim error but a courier error,
    it has disabled my email for a week now.
    pop/imap wont work, but email forwarding will.

    did you also get an exim update email?
     
  3. drose25

    drose25 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2002
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Enabling debug output in authdaemond gives the following insight into the generic input/output error, if anyone can make sense of it.

    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: received auth request, service=pop3, authtype=login
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: authpipe: trying this module
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: closing pipe
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: forking new one
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: attempting to fork
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: executing /etc/authlib/authProg
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: Pipe auth. started Pipe-program (pid 13811)
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: new pipe has in: 8, out: 7
    Aug 21 15:21:38 max authdaemond: authpipe: TEMPFAIL - no more modules will be tried
     
  4. MaestriaNick

    MaestriaNick Well-Known Member

    Joined:
    Aug 6, 2008
    Messages:
    159
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    did you try a /scripts/courierup –force to reinstall it ?
     
  5. blargman

    blargman Well-Known Member

    Joined:
    Sep 11, 2007
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    This looks to be something in current. I'm seeing the same issue.

    authtest -s imap email@email.com password

    fails with input/output error.
     
  6. cPanelKenneth

    cPanelKenneth cPanel Development
    Staff Member

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    4,458
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Check whether /var/cpanel/cpanel.config.lock exists. If the lock file does exist, remove it and test a Courier login.
     
  7. scorched

    scorched Member

    Joined:
    Aug 23, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    hi. i have the same problem. although mine is a fresh install of cpanel. i tried /scripts/courierup -force, but it appears this doesn't solve it.

    any other ideas?

    thanks
     
  8. scorched

    scorched Member

    Joined:
    Aug 23, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    hi. didn't find this. there's only cpanel.config and no cpanel.config.lock

    any other ideas? thanks
     
  9. drose25

    drose25 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2002
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I didn't find a real fix for this issue. For me, downgrading from Current to Release fixed the issue. I haven't tried upgrading back to Current to see if the problem re-appears.

    One poster on WHT reported they solved the problem by running upcp, so it may be that just a forced re-install of Cpanel will resolve the issue. Your mileage may vary.
     
  10. caeos

    caeos Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    UK
    this and http://forums.cpanel.net/showthread.php?t=90425
    seem to be referencing the same issue.

    IMAP down, all courier and SQL running..

    i was on current but downgraded to
    WHM 11.23.2 cPanel 11.23.4-S26138 and am still experiencing the issues.
    I upgraded to latest stable and it was working till this morning then went off line.

    the lock file is not in place, all mailboxes have quotas..
    now stuck
     
  11. caeos

    caeos Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    UK
  12. paulkoan

    paulkoan Well-Known Member

    Joined:
    Nov 24, 2006
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    This is now happening on one of our servers too. The same input output errors, on both pop3 and imap. But many authentication attempts work successfully. A locking issue may be the cause of it, but cpanel.config.lock is not present.

    The potential solution above recreates a horde sql table, but I cannot see how that can cause imap and pop3 authentications to fail.

    Did anyone get to the bottom of this?

    Cheers,

    Paul
     
  13. cPanelNick

    cPanelNick Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    DataCenter Provider
    If you have already restarted courier, you might want to consider switching to dovecot. Otherwise we can investigate if you open a ticket @ https://tickets.cpanel.net/submit/
     
  14. parkypoo22

    parkypoo22 Active Member

    Joined:
    Nov 9, 2005
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Also having these issue on one of our servers....

     
  15. niladam

    niladam Member

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Romania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    solution

    After further investigating this i think i may have found a dirty fix. The fix would be to have the user's email password changed to something WITHOUT spaces.

    I fixed this for a client of mine. I think this should be put into cpanel's add new email account so that people know they're doing this on their own.

    So, a password using SPACES can cause that error. Tried everything, but NOTHING, besides the PASSWORD CHANGE to something that had NO SPACES fixed it.

    Hope it helps :)
     
  16. cPanelKenneth

    cPanelKenneth cPanel Development
    Staff Member

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    4,458
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    In cPanel 11.25 we updated our password validation to prevent spaces in passwords. All passwords.
     
Loading...

Share This Page