The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Backup

Discussion in 'Data Protection' started by albatroz, Jun 1, 2012.

  1. albatroz

    albatroz Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Virtual Orbis / Peru
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I understand that this feature can automate account backups and upload them to another server if I want.
    However I wonder, what will happen if an individual account runs out of quota.

    On this documentation Configure Backup
    it says that the backup procedure runs under the user of the respective account.
    So the obvious reason would be that the backup will not work. Is this correct?
     
  2. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,478
    Likes Received:
    203
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Back

    In my experience, if the account is out of space and creates a backup, that backup may or may not be complete. Assume the latter. I just moved several large accounts and they were both using more than 75% of their quota. To properly move them I had to increase the quotas.
     
  3. albatroz

    albatroz Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2003
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Virtual Orbis / Peru
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Re: Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Back

    Hello,
    If this is the case. Then the WHM/CPanel is currently useless for me and I guess that it should be fixed.

    I am not sure how this similar feature works in Plesk or Directadmin control panels , but I believe this kind of feature
    (specially if executed under the root account) should backup every account no matter if it has full quota.


     
  4. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,478
    Likes Received:
    203
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Back

    Don't take my word for it, test this yourself. You can't have a 4GB account full of MP3s for example, do a Full System Backup as user and select root directory for location of saved backup. There's just not enough room.
     
  5. cPanelKenneth

    cPanelKenneth cPanel Development
    Staff Member

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    4,461
    Likes Received:
    22
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Re: Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Back

    If your backups are stored on a separate file system as /home, then quotas should not be a problem.
     
  6. luigidelgado

    luigidelgado Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2010
    Messages:
    109
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Mexico
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Re: Question regarding backup option at :: Main >> Backup >> Configure Back

    Question:
    Are backups counted as part of an account space quota or not? Thanks
     
Loading...

Share This Page