The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

root @ hostname emails are frozen

Discussion in 'E-mail Discussions' started by WorkinOnIt, Aug 29, 2016.

Tags:
  1. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello

    I can't seem to get delivery of system emails.

    I have configured WHM >> Home »Server Contacts »Edit System Mail Preferences.
    • The system currently forwards mail for “nobody” to “root”.
    • The system currently forwards mail for “root” to “myemail@gmail.com”.
    • The system currently forwards mail for “cpanel” to “root”.
    I have CSF installed.

    I have checked root/forward and it is showing the correct email "myemail@gmail.com"

    In the mailqueue I see many frozen emails.

    Output of exim

    Code:
    2016-08-30 02:45:48 cwd=/etc/csf 4 args: /usr/sbin/sendmail -f root -t
    2016-08-30 02:45:48 1beNoq-0002Ca-Th <= [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL] U=root P=local S=666 T="lfd on myvps.myhostname.com: WHM/cPanel root access alert from xx.xx.xxx.xxx" for root
    2016-08-30 02:45:48 cwd=/var/spool/exim 3 args: /usr/sbin/exim -Mc 1beNoq-0002Ca-Th
    2016-08-30 02:45:49 1beNoq-0002Ca-Th ** [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL] R=fail_remote_domains: The mail server could not deliver mail to [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL].  The account or domain may not exist, they may be blacklisted, or missing the proper dns entries.
    2016-08-30 02:45:49 cwd=/var/spool/exim 7 args: /usr/sbin/exim -t -oem -oi -f <> -E1beNoq-0002Ca-Th
    2016-08-30 02:45:49 1beNor-0002Cf-4q <= <> R=1beNoq-0002Ca-Th U=mailnull P=local S=2133 T="Mail delivery failed: returning message to sender" for [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL]
    2016-08-30 02:45:49 cwd=/var/spool/exim 3 args: /usr/sbin/exim -Mc 1beNor-0002Cf-4q
    2016-08-30 02:45:49 1beNoq-0002Ca-Th Completed
    2016-08-30 02:45:49 1beNor-0002Cf-4q ** [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL] R=fail_remote_domains: The mail server could not deliver mail to [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL].  The account or domain may not exist, they may be blacklisted, or missing the proper dns entries.
    2016-08-30 02:45:49 1beNor-0002Cf-4q Frozen (delivery error message)
    2016-08-30 02:46:24 cwd=/usr/local/cpanel/whostmgr/docroot 2 args: /usr/sbin/exim -bpra
    


    And a sample of the frozen email;



    Code:
    Date:
    
    Tue, 30 Aug 2016 02:45:44 +1200
    From:
    Mail Delivery System <Mailer-Daemon@myvps.myhostname.com>
    To:
    [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL]
    Subject:
    Mail delivery failed: returning message to sender
    --1472481944-eximdsn-949534470
    Content-type: text/plain; charset=us-ascii
    
    This message was created automatically by mail delivery software.
    
    A message that you sent could not be delivered to one or more of its
    recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:
    
      [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL]
        The mail server could not deliver mail to [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL].  The account or domain may not exist, they may be blacklisted, or missing the proper dns entries.
    
    --1472481944-eximdsn-949534470
    Content-type: message/delivery-status
    
    Reporting-MTA: dns; myvps.myhostname.com
    
    Action: failed
    Final-Recipient: rfc822;root@myvps.myhostname.com
    Status: 5.0.0
    
    --1472481944-eximdsn-949534470
    Content-type: message/rfc822
    
    Return-path: <root@myvps.myhostname.com>
    Received: from root by myvps.myhostname.com with local (Exim 4.87)
        (envelope-from <root@myvps.myhostname.com>)
        id 1beNol-0002C7-Q0
        for [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL]; Tue, 30 Aug 2016 02:45:43 +1200
    To: [EMAIL]root@myvps.myhostname.com[/EMAIL]
    Subject: lfd on myvps.myhostname.com: Excessive resource usage: USERABC (2266 (Parent PID:1697))
    From:  <root@myvps.myhostname.com>
    Message-Id: <E1beNol-0002C7-Q0@myvps.myhostname.com>
    Date: Tue, 30 Aug 2016 02:45:43 +1200
    
    Time:         Tue Aug 30 02:45:43 2016 +1200
    Account:      userabc
    Resource:     Process Time
    Exceeded:     5404 > 1800 (seconds)
    Executable:   /usr/bin/php
    Command Line: /usr/bin/php
    PID:          2266 (Parent PID:1697)
    Killed:       No
    
    
    
    Any assistance appreciated.
     
  2. Infopro

    Infopro cPanel Sr. Product Evangelist
    Staff Member

    Joined:
    May 20, 2003
    Messages:
    14,468
    Likes Received:
    196
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    Make sure you're using a valid off server email address in these forms:
    WebHost Manager »Server Contacts »Edit System Mail Preferences

    A gmail account is not a great idea to use here as too many emails from your server to gmail will get them rate limited or even blocked.
     
  3. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Yes, but that is not the issue here. The emails are not even getting sent.

    I've also looked at /root/.forward file and the email in there is correct
     
    #3 WorkinOnIt, Aug 29, 2016
    Last edited by a moderator: Aug 29, 2016
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,811
    Likes Received:
    667
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    Could you verify if the hostname is missing from the /etc/localdomains file on the affected system? If so, adding the server's hostname to this file should address the issue.

    Thank you.
     
  5. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello Michael

    The hostname, let's say is: myvps.myhostname.com which has been set in Home »Networking Setup »Change Hostname

    I've checked the file /etc/localdomains and myhostname.com is listed. Do I also need to add an entry for myvps.myhostname.com ?
     
    #5 WorkinOnIt, Aug 29, 2016
    Last edited: Aug 30, 2016
  6. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Support request submitted: Support Request ID is: 7642215
     
  7. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    OK I added my hostname: myvps.mydomain.com into etc/localdomains

    And now the problem is solved. Why is this not documented anywhere?
     
  8. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,811
    Likes Received:
    667
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    The hostname is automatically added /etc/localdomains during the initial cPanel installation and anytime the hostname is changed. Could you verify if you manually changed the hostname at some point instead of using the "WHM >> Change Hostname" feature?

    Thank you.
     
  9. WorkinOnIt

    WorkinOnIt Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    No - I did not manually change anything - I used WHM all the way. but the hostname was missing from /etc/localdomains

    I am using a cPanel ISO snapshot from my cloud provider. I have noticed a few irregular entries here and there.

    I think I had better start with a fresh install next time. However, I did upgrade cPanel as a first job when getting started. I suppose it's possible any custom changes were not overwritten.

    Anyway - this problem is solved.
     
  10. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,811
    Likes Received:
    667
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I'm happy to see the issue is now resolved. You may also want to report the issue to your cloud provider so they can review the snapshop offered and make any corrections.

    Thank you.
     
Loading...

Share This Page