The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Squirrelmail webmail not sending

Discussion in 'E-mail Discussions' started by SageBrian, Sep 14, 2007.

  1. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I'm getting an error on a couple of my servers when trying to send from webmail.

    Connection timed out
    Server replied: 110 Can't open SMTP stream.

    Horde works.
    Custom install of SquirrelMail works.
    Cpanel version of SquirrelMail does not work. Cannot send.

    Running Current-17035
    Updated to 17046 today, still an issue.

    Any ideas?
    I thought I have seen this problem before but couldn't find it using search.

    Brian
     
  2. mitgib

    mitgib Well-Known Member
    PartnerNOC

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I submitted a ticket on this very issue today, the enabled the SMTP tweak in WHM, which naturally breaks csf, but squirrel works again. I'm not really thinking that is the right fix, but it did work, as I have several other servers with the most recent csf that do not have this issue and are the same tree and build.
     
  3. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Thanks,
    that worked.

    But, not happy with CSF getting disabled, so I'll keep Squirrel broken until we find the proper solution.
     
    #3 SageBrian, Sep 15, 2007
    Last edited: Sep 15, 2007
  4. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I decided to check what the difference was between my custom install of SquirrelMail, and the cpanel version.

    I found the config for cpanel's SM:
    /usr/local/cpanel/base/3rdparty/squirrelmail/config/config.php

    I just changed:
    $useSendmail = false;

    to:
    $useSendmail = true;

    (around line 33)

    This will probably get written over with the next cpanel update, but it at least helps get my users sending mail again for now.

    Brian
     
  5. MN-Robert

    MN-Robert Well-Known Member

    Joined:
    Feb 19, 2003
    Messages:
    203
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Same issue here.
     
  6. MuNLoK

    MuNLoK Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    same here...
     
  7. MuNLoK

    MuNLoK Member

    Joined:
    Jul 14, 2004
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    any update?
     
  8. Angel78

    Angel78 Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2002
    Messages:
    413
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    same issue here. :(
     
  9. shadowspid

    shadowspid Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2002
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Hmm...

    Same here!
     
  10. bamm

    bamm Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2003
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I have been having to go into the squirrelmail config.php and changing the use sendmail from false to true for the past week in order to get it working again.

    Do we all need to submit a ticket for a fix?
     
  11. cPanelDavidG

    cPanelDavidG Technical Product Specialist

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    11,279
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Houston, TX
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Generally submitting a ticket is useful in situations where we cannot replicate the issue ourselves. This lets our staff see what is causing the issue and make any appropriate adjustments to your server and/or our code.
     
  12. Angel78

    Angel78 Well-Known Member

    Joined:
    May 9, 2002
    Messages:
    413
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    16
    2nd user that posted in this topic did submit a ticket and got it resolved, could you please post an uapdate to this Topic when this bug has been resolved?

    thank you. :)
     
  13. bamm

    bamm Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2003
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Hello,

    If I am understanding the tech correctly, it looks like it will be a fix included in a build. As of this morning I am still having to change the line in sendmail in the config file to true. If I hear more back from them, I will post it here
     
  14. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I updated today to C-17158 and SquirrelMail can't send again.

    Submitted ticket #213132, with a link to this thread so they can see the possible fix.

    (sendmail=true)
     
  15. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    on another server, I just updated and it broke SquirrelMail.

    For this one, I didn't bother with a ticket, since this solution worked:

    I'll let cPanel deal with my first server and the ticket so they can see it first hand.
     
  16. xprt5

    xprt5 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 6, 2003
    Messages:
    72
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Houston
    You dont need to change the squirrelmail configuration to sendmail.

    Try stopping/flushing your firewall (iptables) then test sending email from squirrelmail and it should work.

    service iptables stop
    iptables -F
     
  17. SageBrian

    SageBrian Well-Known Member

    Joined:
    Jun 1, 2002
    Messages:
    415
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    NY/CT (US)
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    It does seem firewall related.
    I did not change anything in CSF.
    When upgrading cPanel, something changed. Not sure if sqMail was using sendmail, and the update changed it back to 'false', or something else happened.

    I do see this in CSF. Again, I did not change any settings. So, either cpanel changed something, or maybe CSF switched ALLOWLOCAL by itself.

    I see the fix as either set sqMail to use SendMail, or set CSF to allow local scripts.

    Would not the more secure answer by 'useSendMail' ?
     
  18. xprt5

    xprt5 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 6, 2003
    Messages:
    72
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Houston
    cPanel has not changed the squirrelmail configuration, the firewall rules had to have changed which started blocking SMTP access for Squirrelmail.

    Completely firewall related.
     
  19. bamm

    bamm Well-Known Member

    Joined:
    Feb 24, 2003
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    I have not changed any firewalls across any of my servers...period.

    This started happening after a cpanel update.

    I just received a response from cpanel again. After going through a level 3 tech?...the 3rd level tech has logged it as a bug with the cpanel developers, and advised me that I will need to continue to edit the squirrel config file manually until they address the bug.
     
  20. sparek-3

    sparek-3 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 10, 2002
    Messages:
    1,381
    Likes Received:
    23
    Trophy Points:
    38
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    What version of cPanel is affected by this?

    I'm running 11.11.0-RELEASE_16983 on all of our servers and the Squirrelmail config file is showing:

    Code:
    $useSendmail            = true;
    Not sure what affect this would have on this discussion. It looks to me like cPanel changed the way Squirrelmail works by setting this to false in a later build.
     
Loading...

Share This Page