The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SSL problem after Windows update

Discussion in 'E-mail Discussions' started by zaher, Jul 5, 2015.

  1. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    We have been using POP3S and SMTPS without any issues. Suddenly, some users started reporting inability to download their emails. The mail client is reporting that the server does not support this type of encryption, other users continue to work without any issues. SMTP is not affected, users can still send using secure connection.

    Changing the settings to POP3 (110) would solve the problem in downloading, but this is not the actual solution for the problem.

    What we noticed however is that this error in fact starts to appear as soon as Windows does live update; some users had no issues, but when they restarted their computers and new updates were applied during this process, the error started to come up. So it seems some Windows update is breaking this.

    The issue is affecting different versions of MS Outlook, and different Windows versions.

    Anybody facing the same issue?
     
  2. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    This is the error I get. Pls any reply?

    upload_2015-7-9_9-49-7.png
     
  3. LostNerd

    LostNerd Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2014
    Messages:
    258
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Hastings, East Sussex, UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
    This error states that the encryption method used by the client (e.g. Outlook) is not supported. This is unlikely to be a Windows Update issue and more an issue of a setting has been changed on your server.

    It's also possible that there is a misconfiguration of the SSL.
     
    #3 LostNerd, Jul 9, 2015
    Last edited: Jul 9, 2015
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,854
    Likes Received:
    676
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  5. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello

    Thanks for the replies.
    We did not make changes on the cPanel itself.
    Like mentioned previously, all the cases we faced happened after a Windows completed a live update.
    I, myself, had it working, then when I shut-down my laptop and Windows completed the update, I stopped being able to download emails.
    Other people who did not do any Windows update have not reported any issue and continue till now to work normally.

    Thanks
     
  6. LostNerd

    LostNerd Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2014
    Messages:
    258
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Hastings, East Sussex, UK
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Twitter:
  7. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    My cipher list is the default one, with no changes

    ALL:!ADH:RC4+RSA:+HIGH:+MEDIUM:-LOW:-SSLv2:-EXP
     
  8. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Anyone pls?
     
  9. lorio

    lorio Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    243
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
  10. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello,

    I WANT to use SSL, the solution you proposed does not solve the cause.
    Pls check the initial post, some clients can use SSL and some can't.

    Thanks
     
  11. lorio

    lorio Well-Known Member

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    243
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Well, then post the configuration of each individual email client settings.
    Sometimes the ports are wrong. Sometimes TLS and SSL are different options. If your mailserver settings is set to enforce encrypted connections theses errors are typical. It might be something different, but without further information it is just guessing.
     
  12. zaher

    zaher Active Member

    Joined:
    Jul 2, 2014
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Iorio, thanks for your feedbacks, but again, the settings are fine. Take me as an example, my mail client was working, I restarted the computer, windows updated, then my email client stopped working. The same happened with others. They same settings were there before and after the restart, and the same settings are there for users were not affected by the issue.

    Thanks
     
  13. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    30,854
    Likes Received:
    676
    Trophy Points:
    113
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    Could you let us know the specific settings you are using? While we do understand the same settings worked in the past, it's important to know what these settings are to help better determine any potential reason for the failure.

    Thank you.
     
Loading...

Share This Page