The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tweak Security - Disabling traceroute ?

Discussion in 'Security' started by nyjimbo, Dec 4, 2005.

  1. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    Anybody know why there would be a need to disable traceroute as its offered in the Tweak Security options in WHM ?. I just cant figure out how someone would use it in a way that would affect security.

    :confused:
     
  2. jaymc

    jaymc Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2005
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    I'm not sure its so much a security issue, perhaps more along the lines of you might not want people uploading scripts that use TRACERT...run consecutively it may upset the server in performance terms
     
  3. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    IIRC, it's an historical thing. Some time back there was a security issue with traceroute where users could elevate privileges to root. That's possibly where it stems from. I guess it may also be possible to use it as a DOS tool, but then a few lines of code would do the same.
     
  4. MattGetWeb

    MattGetWeb Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2005
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Has anybody else noticed that this tweak doesn't "stick"? That is, the default is enabled, but when you set it to disabled and go out and come back and look, it is enabled.

    Noticed on 2x WHM 10.8.0 cPanel 10.8.1-S114 machines.
     
  5. chirpy

    chirpy Well-Known Member

    Joined:
    Jun 15, 2002
    Messages:
    13,475
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Go on, have a guess
    I've noticed that too. Don't know why. If it concerns you, you could log it in bugzilla :)
     
Loading...

Share This Page