Please whitelist cPanel in your adblocker so that you’re able to see our version release promotions, thanks!

The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!

VPS- update fails because of missing smartmontools, why?

Discussion in 'General Discussion' started by Wabun, Jul 22, 2015.

  1. Wabun

    Wabun Well-Known Member

    Joined:
    Oct 6, 2012
    Messages:
    68
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Antwerpen
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    I am running a VPS, have a VPS cPanel license, why the heck do I need smartmontools?

    cPanel remove this requirement for a VPS, the underlying hardware is having raid controllers.
    They run on on a virtual disk, what the heck you want to scan for on a virtual disk?

    Please remove that requirement.

    [2015-07-22 11:28:43 +0100] E Sysup: Needed system RPMs were not installed: smartmontools
    [2015-07-22 11:28:43 +0100] ***** FATAL: Cannot proceed. Needed system RPMs were not installed.
    [2015-07-22 11:28:43 +0100] The Administrator will be notified to review this output when this script completes
    => Log closed Wed Jul 22 11:28:43 2015


    From the smartmontools website:

    Do smartctl and smartd run on a virtual machine guest OS?
    Yes and no. Smartctl and smartd run on a virtual machine guest OS without problems. But this isn't very useful because the virtual disks do not support SMART. If a guest OS disk is configured as a raw disk, this only means that its sectors are mapped transparently to the underlying physical disk. This does not imply the ATA or SCSI pass-through access required to access the SMART info of the physical disk. Even the disk's identity is typically not exposed to the guest OS.
     
    #1 Wabun, Jul 22, 2015
    Last edited: Jul 22, 2015
  2. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    44,344
    Likes Received:
    1,852
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    The following change was implemented in cPanel version 11.50.0.4:

    Implemented case 170637: Removing smartmontools provided tar.gz, relying on yum RPMs to deliver.

    Essentially, it was always installed through cPanel in the past, and a change was made so that it was installed by your system package manager (YUM). You can still disable SMART errors via:

    Code:
    touch /var/cpanel/disablesmartcheck
    Thank you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. Wabun

    Wabun Well-Known Member

    Joined:
    Oct 6, 2012
    Messages:
    68
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Antwerpen
    cPanel Access Level:
    Root Administrator

    Thank you very much, I will run that script.

    It might be a good idea to run on a Dedicated server, but not on VPS's ;-)
     
  4. cPanelMichael

    cPanelMichael Forums Analyst
    Staff Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    44,344
    Likes Received:
    1,852
    Trophy Points:
    363
    cPanel Access Level:
    Root Administrator
    Hello :)

    You are very welcome. Let us know if you have any additional questions.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Loading...

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice