jasonblackeye

Registered
Aug 10, 2022
3
1
3
Greece
cPanel Access Level
Root Administrator
Hi, I have bought a small VPS Server from OVH with CentOS and WHM with 5 cPanel Accounts. I have also bought a domain to give it as main Server name like domain.gr . I have created a subdomain for this domain t1.domain.gr to give it to my frist WHM Server. I want this subdomain to have SSL on it. I have managed to install an SSL certificate from the WHM Panel but it "takes" one cPanel Licence Account. Is this normal? I am pretty new and noob on this.
 
Last edited by a moderator:

cPRex

Jurassic Moderator
Staff member
Oct 19, 2014
12,498
1,970
363
cPanel Access Level
Root Administrator
Hey there! If you create a cPanel account for the hostname, then yes, I'd expect that to take up one of the user license spots. In general, most people configure the server like this:

-create account for domain.com which they plan to use
-create a subdomain called host.domain.com
-use host.domain.com as the server's hostname

The license does not restrict the number of subdomains or addon domains so configuring the hostname like that will not count against the license. - it will just be linked to one of the domains you plan to create on the server.

Does that help clear things up?
 

jasonblackeye

Registered
Aug 10, 2022
3
1
3
Greece
cPanel Access Level
Root Administrator
Hey there! If you create a cPanel account for the hostname, then yes, I'd expect that to take up one of the user license spots. In general, most people configure the server like this:

-create account for domain.com which they plan to use
-create a subdomain called host.domain.com
-use host.domain.com as the server's hostname

The license does not restrict the number of subdomains or addon domains so configuring the hostname like that will not count against the license. - it will just be linked to one of the domains you plan to create on the server.

Does that help clear things up?
I think maybe my Question wasn't right . Let's clear it up. I have a fresh VPS with WHM with 5 cPanel Licenses . My Hosting Provider , OVH, has given me a link for this server to connect, example vps-sdfsfdsdfd.vps.ovh.net:2087 without SSL . I want this link to be changed with one I want and have SSL. I found the option Change Hostname and I think this the right way but I am not so sure. Now I have manage to have my link , example, ts1.test-servers.com with SSL but to achieve this I had add a cPanel Account and install on it an SSL Certificate. I do not know if this is the right solution to have my own custom link or if I do it via "Change Hostanme" and just go to SSL and install an SSL to all WHM Services like here it says here:


Thanks a lot for your answer.
 

cPRex

Jurassic Moderator
Staff member
Oct 19, 2014
12,498
1,970
363
cPanel Access Level
Root Administrator
Ah, thanks for that clarification.

Yes, you should only need to change the hostname. A cPanel account is not required to get the hostname SSL to work, as that gets issued through a separate process (which is free!). There is no requirement for the hostname to also exist as a cPanel account.

As long as the DNS resolves to the proper server for the hostname, you're all set.
 
  • Like
Reactions: jasonblackeye

jasonblackeye

Registered
Aug 10, 2022
3
1
3
Greece
cPanel Access Level
Root Administrator
Ah, thanks for that clarification.

Yes, you should only need to change the hostname. A cPanel account is not required to get the hostname SSL to work, as that gets issued through a separate process (which is free!). There is no requirement for the hostname to also exist as a cPanel account.

As long as the DNS resolves to the proper server for the hostname, you're all set.
Thanks a lot! I will proceed with changing the hostname.
 
  • Like
Reactions: cPRex