The Community Forums

Interact with an entire community of cPanel & WHM users!
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Zend is installed but not working.

Discussion in 'General Discussion' started by ReCoDe, Jul 19, 2007.

  1. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    My server people say zend is installed. But I dont know how to enable it


    www.vashey.com/billing/admin/

    I need it to work for that. Anyone help me please it would be very appreciated.
     
  2. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    Copy this bit of text below and put it in a file called indexphp.php

    <HTML>
    <HEAD>
    </HEAD>
    <BODY>
    <?PHPINFO()?>
    </BODY>
    </HTML>

    Upload it to your web root file space where all your normal pages are and call it with


    http://www.vashey.com/indexphp.php

    A huge amount of PHP related info should come up on the screen, somewhere inside you should see something like this:

    This program makes use of the Zend scripting language engine: Zend Engine vX.Y.Z, Copyright (c) 1998-2006 by Zend Technologies Ltd. with Zend Optimizer vX.Y.Z, Copyright (c) 1998-2006 by Zend Technologies Ltd.


    If you dont see anything about the optimizer in the output of the above php file then you might not have the optimizer installed.
     
  3. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    http://www.vashey.com/indexphp.php

    Its up, and says zend is installed. Now I just need to make the bloody thing work. Bollocks.
     
  4. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    No, its not. I mean Zend engine is installed but the optimizer does not show on your system when I run the php test file.
     
  5. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1

    My host dosent respond to me but when they did respond they did say that optimizer was installed.
     
  6. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    Well, your output is not showing the optimizer. Show them that and see what they say.
     
  7. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Well they say it is. So lets just try to do it if it were installed? Like what do I have to do?
     
  8. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    If it is not installed you cannot do anything. Period.

    If it is installed you do not have to do anything. Period.

    Good luck, I think your host doesnt know the difference between the engine and the optimizer.
     
  9. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1


    Thanks man.
     
  10. Spiral

    Spiral BANNED

    Joined:
    Jun 24, 2005
    Messages:
    2,023
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    ReCoDe, the following is a cut and paste from your phpinfo() screen ...
    Code:
    This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
    Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies
    
    The following is a cut and paste from one of my servers where the
    latest Zend Optimizer and Ioncube are both installed ...
    Code:
    This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
    Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies
        with the ionCube PHP Loader v3.1.32, Copyright (c) 2002-2007, by ionCube Ltd., and
        with Zend Extension Manager v1.2.0, Copyright (c) 2003-2006, by Zend Technologies
        with Zend Optimizer v3.3.0, Copyright (c) 1998-2007, by Zend Technologies
    
    Do you see the obvious difference?

    The "makes use of Zend Scripting" shown on yours simply means PHP itself is installed
    as the core of PHP is based on scripting technology from Zend and has absolutely
    nothing to do with their Optimizer or Extension Manager products.

    Your server DOES NOT have Zend Optimizer installed!

    Your host either lied to you or is too stupid to know the difference ---
    Either way, I would be a little bit leary about continuing to host with them!
     
  11. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    I execute php -v from ssh and i receive

    Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies
    with the ionCube PHP Loader v3.1.29, Copyright (c) 2002-2007, by ionCube Ltd., and
    with Zend Extension Manager v1.2.0, Copyright (c) 2003-2007, by Zend Technologies
    with Zend Optimizer v3.3.0, Copyright (c) 1998-2007, by Zend Technologies
     
  12. madaboutlinux

    madaboutlinux Well-Known Member

    Joined:
    Jan 24, 2005
    Messages:
    1,052
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Earth
    Looking at the above output, Zend Optimizer is installed on your server.
     
  13. nyjimbo

    nyjimbo Well-Known Member

    Joined:
    Jan 25, 2003
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    New York
    Well of course it does now, he finally installed it.
     
  14. ReCoDe

    ReCoDe Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Yes, its installed. But when I install the scripts. It dosent recognize it... Thats the problem im not having.

    http://www.vashey.com/billing/admin/

    Ioncube dosent work either...but yet it says its installed..and so does my host.

    See?
     
  15. Spiral

    Spiral BANNED

    Joined:
    Jun 24, 2005
    Messages:
    2,023
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    WRONG! You still do NOT have Zend Optimizer or Ioncube installed .....

    You are showing Zend Optimizer from the PHP CLI (command line interface)
    but not showing when using phpinfo(); on a web page which means that the
    PHP you have installed in the shell is NOT the PHP that you have running
    on the web. At the very least you are using different config files and probably
    different binary files too.

    What you get in SSH is meaningless since you obviously have 2 different
    installations of PHP at work here and the one for the web does not have
    either Zend Optimizer or Ioncube installed!

    (It looks like someone has attempted to install Optimizer but screwed up
    and only installed the manager loader by itself instead for the web PHP)

    http://www.vashey.com/indexphp.php

    Also make sure the following folder exists on your server ...

    /usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20020429

    This is the extension_dir that your web based PHP is calling and if
    it doesn't exist, it won't load any 3rd party extensions irregardless
    whether they are located in that folder or not.
     
    #15 Spiral, Jul 22, 2007
    Last edited: Jul 22, 2007
  16. yanayun

    yanayun Member

    Joined:
    May 14, 2005
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    main problem is php.ini in your public_html folder
    remove it, your zend optimizer will active.

    but your register_global not active after remove php.ini files.


    any idea?
     
Loading...

Share This Page